Att leva i nuet

“Stora saker byggs en sten i taget. Segrar uppnås med ett val i taget. Ett väl levt liv väljs en dag i taget”. Må låta klyschigt men jag tycker att detta är ett bra sätt att tänka på livet. Vi kan inte påverka vad som eventuellt kommer att hända och speciellt inte vad som redan skett. Det är viktigt att njuta av det vi har och leva i nuet.

Jag tror att många kan känna igen sig i att hela tiden tänka på hur valen i vardagen kommer att påverka ens framtid. Speciellt som ungdom kan jag relatera till att ständigt känna en stress över att göra fel val inför framtiden. I skrivande stund, specifikt inför att välja “rätt” tredje stadiets utbildning. “Kommer jag gilla det?”, “Kommer det att finnas jobb?” “Är jag ens intresserad av detta?”. Frågorna är oändliga. Jag försöker ändå att fokusera på att välja det jag vill just nu i stunden. Det som intresserar mig nu, kanske inte är det jag älskar om tio år men det är vad jag har ambitioner för idag. Man kan alltid testa nytt och prova igen. Det är inte ett livsavgörande val trots allt. Detta kan man ha som grund för alla möjliga beslut man tar i vardagen. Det är bättre att börja med någonting än inget alls.

Det kan vara svårt att hela tiden känna sig närvarande, men det finns medvetna val man kan göra för att leva mer i nuet. Meditation, promenader, att vakna långsamt, att göra något snällt för en främling, men framför allt att spendera tid och umgås offline. Sociala medier är en värld som är helt utanför den världen vi egentligen borde leva i. Man upplever stimulans av att dra fingret på skärmen och se bild efter bild på hur andra har det. Vi kanske förväntar oss att nästa video kommer vara ännu bättre eller så är vi rädda för att missa något, om vi inte går igenom alla de olika plattformarna varje dag. Vi jämför oss för mycket med andra för att faktiskt njuta av det vi själva redan har.

Det finns flera olika saker som kan distrahera oss från nuet; idéen om att vi är våra tankar, känslor, ägodelar, färdigheter eller titlar. Jag kommer inte att förminska vad eller hur jag känner men det är likvisst relativa saker som kommer och går. Jag ska försöka fokusera mer på mig i stunden och slänga framtidstankarna som bara skapar ångestkänslor. Om de för höga förväntningarna inte blir som vi önskat blir vi besvikna, men även om det resulterar i hur vi tänkte oss hoppas vi alltid på något bättre.

Sluta fokusera för mycket på det som redan hänt eller vad som komma skall. Vi ska ta vara på vårt liv och göra det till vårt bästa. Leva i nuet.

Caroline Voutilainen

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*