Banken fick Oskar

Glad och överraskad. Ted Wallin är nöjd med att kunna bidra till att profilera Pargas som turistort. Foto: Jan-Ole Edberg.
Glad och överraskad. Ted Wallin är nöjd med att kunna bidra till att profilera Pargas som turistort. Foto: Jan-Ole Edberg.
Företagaren och galleristen Ted Wallin och hans galleri Art Bank delade på fjolårets Oskar-pris inom turismen. Det är turismorganisationen Turku Touring som delar ut priset.
Ted Wallin och Art Bank delade på utmärkelsen med cirkuskonstnärerna Pauliina Räsänen och Slava Volkov som driver cirkuscentret Art Teatro i Gustavs. Priset delades ut i fredags av landskapsdirektör Kari Häkämies under en festlig ceremoni i stadshuset i Åbo.
I sina prismotiveringar konstaterar Turku Touring att båda pristagarna har en stor betydelse för turismen på sina verksamhetsorter. Båda två erbjuder sina besökare unika och enastående upplevelser som lockar både inhemska och utländska gäster utan att glömma lokalbefolkningen.
Ted Wallin har samlat konst av surrealismens mästare Salvador Dalí i 30 år. I februari 2014 öppnade han galleriet Art Bank på Köpmansgatan med en utställning av Dalís konstverk och föremål. Utställningen omfattar ett åttiotal föremål, konstverk, skulpturer och möbler.
Utställningen som är den enda bestående Dalí-utställningen i Norden är en specialitet i Pargas. Sedan Art Bank öppnade har utställningen lockat över 8 000 besökare.
Art Bank har gått hem hos såväl turister, privatpersoner som företag som ordnar olika tillställningar där.
– Vårt motto är att vi inte försöker vara anspråkslösa. Vi strävar efter att erbjuda gästerna något utöver det vanliga, säger Wallin.
Han är både överraskad och glad över utmärkelsen.
– Det här visar att vi är inne på rätt spår, säger Wallin.
Priset delades nu ut för nittonde gången. Priset har aldrig tidigare gått till Pargas, men skärgårsdelarna har belönats två gånger.
År 2001 gick priset till Ia och Ralf Ölander i Nagu för Strandbokonceptet och 2008 var Utö havshotell en av mottagarna. Priset har delats ut sedan 1997, då det gick till turismföretagaren Pentti-Oskari Kangas och hans ångbåtsbolag s/s Ukkopekka.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi