Bra gemenskap och högt tempo – nycklarna till framgången

Om en knapp månad åker Piffens 14-åriga C-handbollsflickor till Göteborg för att delta i Norden Cup som enda 08-flicklag från Finland.

Pargas IF:s 14-åriga handbollsflickor valdes till årets lag inom Piffen. I april tog man hem segern i handbollens FM-serie för C08-åldersklassen. Som bäst ligger man etta i serietabellen. Framgångarna är många och motivationen är hög bland flickorna, då man nu som första PIF-lag har fått en inbjudan till Norden Cup i Göteborg, de nordiska mästerskapen för de bästa klubblagen i Norden.

– Det här är stort och något som vi som finsk klubb ska se som en ära, säger lagets tränare Jessica Ranta-aho.

12 spelare i laget

Ranta-aho har fungerat som lagets tränare sedan flickorna började spela handboll i bollklubben. Många av de som nu spelar i laget kom med via skolhandbollen och har spelat länge tillsammans. Sammanlagt är man 12 spelare i laget och man har satsat mycket på att spela matcher i både utmanarserien och tävlingsserien. Dessutom har man också spelat flera gånger i Sverige och över påsken åker laget för första gången till Danmark. Snart bär det igen iväg utomlands då man åker till Norden Cup i Göteborg.

– Vi kommer att flyga till Göteborg. Det är roligt då hela laget kommer med och vi har tillsammans samlat in alla pengarna för denna resa.

I Cupen får enbart inbjudna lag delta och matcherna börjar den 27.12. Man spelar sedan en till två matcher per dag fram till den 30.12, då det är dags för finalerna. Piffen är det enda 08-flicklaget som deltar från Finland i Cupen.

Fokus på försvaret

Laget har tre gemensamma träningar i veckan i PIF-center och i PIUG och då tränar man mycket teknik, koordination, kroppskontroll och fysik. Som lagets styrka lyfter Ranta-aho fram tempot. I år ligger fokus på försvaret, eftersom man har bytt taktik för detta år. Flickorna har också spelat en del med Piffens 08-pojklag, då de har haft stort behov av spelare.

Laget har en otroligt bra sammanhållning och Ranta-aho berättar att man gör mycket tillsammans även utöver träningarna.

– På kickoffen brukar vi åka ut i skärgården till Fårö och nu inför Gamla Malmens julmarknad i Pargas håller vi på och pysslar. Det är roligt då även flickornas familjer deltar aktivt i verksamheten och ställer upp på olika sätt.

Cupen i Göteborg nästa

Som bäst håller man på och förbereder sig inför Cupen i Göteborg och det är speciellt spännande då man kommer att spela med en storleks större boll än man normalt spelar med och så kommer man dessutom att använda handbollsklister som man i Finland använder först som B-junior, det vill säga nästa säsong för dessa flickor.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*