Duktiga dansare som trivs på dansgolvet

Arkipelags dansare har nått många fina utmärkelser och placeringar i tävlingar under den senaste tiden. Från vänster: Viola Kettunen, Lina Nygrén, Sonja Sievänen, Lotta Bergman, Stella Ake, Demi Hellsberg och Nikki Sipiläinen. Bild: Malin Johansson.

På tisdagskvällar sprudlar det av energi och glädje på Duvstigen i Pargas då ett gäng dansare från Arkipelag håller sin träning under ledning av danslärare Solveig Ekholm. Idag har man klassisk balett på programmet och variationslektioner där man övar steg som sätts ihop till olika kombinationer och dansarna intar olika positioner.

– Vi erbjuder individuell träning till var och en av dansarna och man kan fritt välja enligt nivå och önskemål, förklarar Ekholm.
En av de duktiga dansarna är 16-åriga Sonja Sievänen som har dansat sedan hon var tre år gammal.

– Jag dansar fem till sex gånger i veckan och under veckosluten kan jag dansa upp till fem timmar per dag.

Fina framgångar

Sievänen som nu går på årskurs ett i gymnasiet berättar att hon vill bli en professionell dansare i framtiden. Hon har varit med i flera tävlingar och senast då hon deltog i danstävlingen My Moves i Mäntyharju tog hon en fin fjärde plats och fick dessutom ett hedersomnämnande. Fina framgångar har också dansarna 13-åriga Stella Ake och 15-åriga Demi Hellsberg nått då Ake bland annat tog silver i junior solo-serien i Mäntyharju och Hellsberg tog en finalplats i improvisationstävlingen.

– De spelar musik och så ska man improvisera och dansa till musiken, berättar Hellsberg.

En annan dansare som ingår i tävlingsgruppen är 14-åriga Lina Nygrén som har dansat sedan hon var sex år. Hon dansar så gott som varje dag och gillar bäst nutida dans och balett.

“Dans passar för alla”

– För mig är det mest en hobby. Dessutom är det roligt att få vara tillsammans säger hon och berättar samtidigt att hon tog en sjätte plats i solo-serien i Mäntyharju.
Nikki Sipiläinen är 15 år och klarade också sig utmärkt i My Moves där han tog en sjunde plats i improvisationstävlingen. Han gillar att dansa för att det är en så mångsidig sport.

– Dans passar för alla, olika egenskaper behövs till olika danser. Man blir också mera självsäker ju mera man dansar, påpekar han.

Framgångsrika dansare är också Viola Kettunen som blev vald bland de tre bästa i en improvisationstävling, där de äldsta var över 16 år, trots att hon själv endast är åtta år. Lotta Bergman i sin tur placerade sig på en tredje plats i It’s all in jazz tävlingen i Tammerfors.

Många av de unga duktiga dansarna representerade också Arkipelag i danstävlingen Estradi i november i Helsingfors där de bjöd på sig själva och framförde olika danser och kammade hem flera prisplatser och hedersomnämnanden.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*