En efterlängtad kommunikatör

Linda Baarman
Ny på jobbet. Linda Baarman har sedan första mars jobbat som Pargas stads kommunikatör. Bild: Malin Johansson.

Linda Baarman har tre veckor bakom sig som Pargas stads kommunikatör.

För Pargasbon Linda Baarman var det näst intill en lottovinst att Pargas stad beslöt sig för att förlänga ansökningstiden till tjänsten som stadens kommunikatör. Baarman hörde inte till de fyra sökande i första omgången, utan sökte tjänsten först i den andra omgången då staden slutligen fick 15 sökande till tjänsten. Hur kom det sig att du inte sökte tjänsten direkt?

– Det är lite roligt egentligen. Jag såg nog jobbet då det första gången var ledigförklarat, men då hade jag inte en tanke på att det kunde vara någonting för mig. Jag läste inte heller hela annonsen, utan bara rubriken. I den andra omgången hade jag en kontakt på LinkedIn som frågade om jag har någon i mitt nätverk som kunde vara intresserad av jobbet. Då först läste jag igenom annonsen och blev nyfiken.

Loklakännedom och tvåspråkighet vägde tungt vid valet av kommunikatör

Baarman har nu sedan första mars jobbat som stadens kommunikatör och trivs med sitt nya jobb. Vid valet av kommunikatör betonades bland annat förmåga att sköta kommunikations- och marknadsföringsrelaterade uppgifter, något som Baarman har erfarenhet av. I grund och botten har hon en restonom-utbildning, men har sedan år 2010 jobbat med uppgifter som hänfört sig till marknadsföring på ett eller annat sätt, bland annat som receptionist på Sports Gym i Pargas där hon hade hand om allt från fakturering till marknadsföring.

– Via Sports Gym kom jag in på den här marknadsföringsbiten och det började intressera mig mera. Efter att coronan kom blev jag permitterad och var tvungen att söka nya utmaningar och fick då jobb i S:t Karins som utvecklings- och marknadsföringschef på Tuorlan Majatalo.

Marknadsföringen intresserar speciellt mycket

Sedan dess har marknadsföringen legat varmt om hjärtat för Baarman och jobbet som stadens kommunikatör kommer också att medföra en hel del arbetsuppgifter inom marknadsföring. Då staden sökte kommunikatör var man även mån om att den valda personen skulle ha en bra lokalkännedom och tvåspråkighet vägde tungt. Till kommunikatörens arbetsuppgifter hör att ansvara för stadens webbsidor och intranät, fungera som sekreterare för ledningsgruppen, marknadsföring som till exempel mässor och annonser samt sociala medier. Dessutom är kommunikatören huvudredaktör för stadens informationstidning NYTT och ansvarar för stadens medierelationer och PR-verksamhet. Kommunikatören jobbar tätt ihop med stadens informationssekreterare ute i skärgården.

– Jag trivs superbra, det är kanske litet annorlunda än vad jag hade tänkt mig, vilket beror på situationen i Ukraina. Krisen i Ukraina hade startat precis innan jag tillträdde som kommunikatör och samma vecka började man också märka av krisen här och jag fick mycket frågor.

Fin anda bland personalen

Baarman påpekar att den pågående krisen till en viss del gjort jobbet utmanande, men hon vill lyfta fram det fina stöd som hon har fått av hela ledningsgruppen och personalen i stadshuset som har varit stödjande, positiva och välkomnat henne.

– Det är en väldigt bra anda i huset, vilket har gjort att jag har känt att jag klarar av detta jobb.
Pargas stad har en längre tid varit utan en kommunikationsansvarig, vilket även märks på olika plan.

Kommunikationsuppgifterna har blivit utspridda bland flera anställda och Baarman förklarar att den första tiden långt har handlat om att samla ihop pusselbitar från olika håll för att få en helhetsbild.

– Alla som pratar med en säger ”oj vad vi har väntat på dig, vi har behövt dig så länge redan”, skrattar Baarman.

Positiv och organiserad kommunikatör

Det lär inte bli långtråkigt på jobbet för Pargas stads nya kommunikatör. Just nu är förberedelserna i full gång för den kommande stug- och havmässan där staden medverkar. Webbsidorna har fått en ny sida med ukraina-info, då det fanns ett tydligt behov för detta. På skrivbordet finns också dokument som berör strategier och organisationsförändringar. Krisberedskapen har prioriterats högt just nu och det har man jobbat mycket med. Baarman har deltagit i en krisberedskapsutbildning och kriskommunikationsplanen ska uppdateras inom kort.

– Jag är ganska energisk, tycker om att vara organiserad men jag lyckas inte alltid för jag har så mycket på gång hela tiden. Men jag är väldigt optimistisk och positiv, avslutar Baarman.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*