Ett snällare debattklimat på nätet


Kommunalvalet. Svenska kvinnoförbundet i Pargas ordnade nyligen ett webbinarium för att tillsammans dryfta problematiken med att debatterna på sociala medier ibland tenderar att spåra ur.

Det har visat sig att det heta debattklimatet till och med försvårat jakten på kandidater – människor vill inte utsättas för drev och personliga påhopp och väljer därför bort ett samhällsengagemang. Det är alarmerande. Något måste göras. Vi kan bara inte blunda för det här. De förtroendevalda utgör viktiga ambassadörer för kommunen och är på så vis centrala i den bild som ges utåt. Det i sin tur påverkar hela stadens image – inflyttning, företagsetableringar och turismströmmarna i viss mån.

De förtroendevalda har också en betydelsefull roll i värdediskussioner och när det gäller att skapa ett öppet och respektfullt debattklimat. Förtroendevalda är samhälleliga påverkare vars uppdrag intresserar och vars ställningstaganden har betydelse.

Sist men inte minst ska vi inte glömma bort att förtroendevalda har en arbetsgivarroll gentemot personalen. En lösning på problematiken kunde vara att göra upp gemensamma riktlinjer och spelregler för den kommande nya fullmäktigeperioden. Det finns kommuner som har gjort upp klara riktlinjer för förtroendevaldas hantering av sociala medier.

Kunde Pargas ta denna fråga på agendan så fort det nya fullmäktige har tillträtt? Kunde en utbildning i den rätt så nya metoden ”Dialogpaus” arrangeras för de nya invalda? Jag vill att vi alla ska få debattera friskt i sak för att köra Pargas fortsatta positiva utveckling i rätt riktning. I gott samarbete med personalen.

Gunilla ”Gilla” Granberg
Kandidat i kommunalvalet , SFP

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*