Favorit i repris – vem bakar Pargas godaste pepparkaka?

Bild på slylt som ser ut som en pepparkaka.
Tävling. I år kommer domarna att betona att pepparkakorna ska vara jämnt gräddade.

Fjolårets pepparkakstävling i Pargas blev en succé och därför vill man i år igen utlysa tävlingen ”Årets bästa pepparkaka”.

I år kommer pepparkakstävlingen att arrangeras av Invånarföreningen Gamla Malmen, Pargas hembygdsförening, Pargas Marthaförening, Pargas stad och Paraisten Marttayhdistys som är ny i arrangörsstaben. Fjolårets tävling blev en riktig succé med 23 bidrag och då var det Marina Bergman som bakade Pargas godaste pepparkaka. Konceptet följer fjolårets och anmälningstiden pågår 1–27 november.
– Receptet måste man lämna in, men vi publicerar det inte om bagaren vill hålla det hemligt, säger Eivor Nyqvist från Pargas Marthaförening.
Den traditionella Pargaspepparkakan hade nio uddar, men i tävlingen är formen fri, dock inom en viss maxstorlek. Tävlingen är öppen för alla. Kriterierna har uppdaterats en aning sedan ifjol och finns sin helhet på Pargas stads webbsidor.
– Nytt för i år är bland annat vi poängterar att de inlämnade pepparkakorna ska vara jämnt gräddade, säger Lena Långbacka från Pargas hembygdsförening.

Tio kakor på ett fat

Bord med tallrikar med pepparkakor som ska provsmakas.
Här förra årets tävlingsskörd som väntar på att bli provsmakade. Foto: Lena Långbacka.

Pepparkaksbagarna ska hämta sammanlagt 10 pepparkakor på en papptallrik, med sitt namn på tallrikens undersida, till stadshuset via biblioteksingången måndagen den 4 december mellan klockan 16.30–18.00. En jury, som i år består av Magnus Sundman (ordf.), Daniel Lindström, Linda Baarman, Sara Grönqvist och Nelly Laine, kommer att smaka av pepparkakorna den 5 december. Smaken kommer att vara den avgörande faktorn i tävlingen. Vinnaren kungörs sedan på Gamla Malmens julmarknad lördagen den 9 december – på pepparkakans dag! Vinnaren får sitt namn på det fina vandringspriset, samt ett överraskningspris.

Sockor med pepparkaksmotiv

Arrangörerna hoppas på stort engagemang av Pargasborna och uppmuntrar till att lyfta fram Pargaspepparkakan i olika sammanhang. Tarja Suomi från Pargas hembygdsförening avslöjar att man inom Taito Åboland redan har en kul grej på gång.
– Det kommer att stickas sockor med Pargaspepparkakan som motiv.
Arrangörerna vill lyfta fram pepparkakan som en symbol för Pargas och säger att det redan finns många idéer om hur man ytterligare kunde utveckla pepparkakstävlingen i framtiden.

Kriterier för pepparkakan:

  • pepparkakans storlek ska vara max. 7cm x 7cm
  • inga dekorationer på pepparkakan
  • receptet inlämnas med pepparkakorna (recepten publiceras inte utan tillstånd)
  • pepparkakorna ska vara jämnt gräddade
  • smaken avgör!
    Frågor gällande tävlingen kan skickas till adressen pepparkakku@gmail.com

Malin Johansson
040-5359629 /
malin.johansson@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*