Ahvenanmaalla kaikki on hiukan toisin

Muistan kun tilasin uimarenkaan Ruotsista Ahvenanmaalle, missä asuin seitsemän vuotta, ja sain ilmoituksen, että minun piti tullata pakettini. En ollut tullut ajatelleeksi sitä, että koska Ahvenanmaalla on veropoikkeus, EU kohtelee sitä kuin kolmatta maata arvonlisäverokysymyksissä. Poikkeus tietty mahdollistaa sen, että voi ostaa halpaa olutta ja tupakkaa laivoilla, mutta poikkeuksen tarkoitus on taata tiheät ja halvat lähdöt ja kuljetukset sinne ja takaisin. Yrityksille, jotka toimivat maakunnassa, tax free poikkeus tarkoittaa lisämaksua ja jonkin verran lisää paperityötä. Tämän takia tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta kun tilasin paketin saarelle.

Kuka vain saa ostaa osakehuoneiston tai kaavoitettua maa-aluetta Ahvenanmaalta, mutta jotta saa rantakiinteistöjä tai suuremman maa-alueen, tarvitsee kotiseutuoikeuden. Tämän tarkoitus on suojata maakunnan ruotsinkielistä väestöä. Säännöt syrjivät muita EU-jäseniä mutta motivoidaan kansanoikeuksiin perustuvilla argumenteilla. Jos aiot perustaa yrityksen, tarvitset elinkeinoluvan ja osakeyhtiön hallituksessa kuulu olla ainakin yksi ahvenanmaalainen (ennen muutosta vuonna 2021 2/3). Suomalainen kansalainen voi hakea kotiseutuoikeutta, kun on asunut maakunnassa viisi vuotta.

Ahvenanmaalla on oma eduskunta (maakuntapäivät) sekä oma hallitus, maakuntahallitus. Jos sinut valitaan maakuntahallitukseen, menetät paikkasi maakuntapäivissä ja sinne hankitaan korvaaja. Tämä sama sääntö koskee myös kunnanhallituksen jäseniä, jotka eivät voi olla sekä kunnanvaltuustossa ja kunnanhallituksessa. Eduskunnalla on oikeus lainsäädäntöön karkeasti määriteltynä suurin piirtein kaikessa mikä koskee yksilöä. Ulkopolitiikka kuuluu Suomen tehtäviin. Suomen ainoa maaherra on Ahvenanmaalla.

Jotta saa äänestää maakuntapäiväien vaaleissa, tarvitsee myös kotiseutuoikeuden. Kunnallisvaaleissa saa äänestää vasta sitten, kun on asunut kunnassa vuoden. Puolueihin kuuluu Maltilliset, Sosiaalidemokraatit (SD eikä SDP!), Liberaalit, Keskusta, Sitoutumaton kokoomus, Åländsk demokrati, Kestävä aloite ja Ahvenanmaan tulevaisuus, joka toivoo itsenäisyyttä. Ruotsinkansanpuoletta ei tarvita taatakseen ruotsin kielen yksikielisessä maakunnassa, missä kaikki mantereelta tulevat suomenkieliset asiakirjat lähetetään takaisin.

Ahvenanmaalla on oma julkispalvelu, Ahvenanmaan radio ja TV. Ahvenanmaalla on yksimielisyys siitä, että halutaan Ruotsin mediatuotanto saatavana sielläkin. Siellä katsotaan ”Så mycket bättre” televisiosta, eikä ”Vain Elämää”. Ahvenanmaalla on oma verkkotunnus (.ax, eikä .fi), oma lippu, omat postimerkit ja rekisterikyltit. Graniitin punaisilla teillä, joita ei suolata, ei saa pysäköidä autoa tien väärälle puolelle, koska Ahvenenmaan oma tieliikennelaki siinä kohta poikkeaa Suomen laista.

Ahvenanmaan omalla poliisilla on suomen leijonan lisäksi myös maakunnan peura univormullaan ja sote- ja maakuntauudistus ei ole tullut Ahvenanmaalle, joten palokunta on vielä kunnallinen. Ahvenanmaalaisella ei ole asevelvollisuutta, mutta Ahvenanmaa ei ole ainoastaan maakunta, jolla on suurin määrä autoja per henkilö (845 verrattuna 660 per 1000 henkilöä Suomessa) vaan siellä on myös suurin määrä aseita per henkilö (56 verrattuna 32 per 100 henkilöä Suomessa) koska metsästys (myös kevään metsästys) on tärkeää. Mieheni sanoo, että Ahvenanmaa on lava-autojen luvattu maa. Ahvenanmaalla on erityinen paikka sydämessäni.

Barbara Heinonen
Käräjätuomari ja Paraisten makkara
Käännös Linn Turkki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*