Auta ensin itseäsi

Tove Hagström.
On tärkeää että oma työ tuntuu arvokkaalta. Kaikki työt ovat tärkeitä. Ihmiset ovat erilaisia ja haluavat erilaisia asioita ja tehtäviä elämässään. Onneksi! On todella hienoa huomata, että monilla on mahdollisuus tunnustella ja hakea sitä oikeaa työtehtävää kunnes se lopulta löytyy.
Kesällä olimme Saksassa ja huomasin erään maantien varrella runsaasti asuntoautoja. Niitä oli lähes jokaisen tienhaaran kohdalla ja jopa pelloilla.

Anna näille hyvinvointitekijöille tilaa, niin jaksat paremmin tehdä sitä mitä sinun kuuluu!

Ajattelin että ne ovat varmasti metsästysmökkejä, sillä olimme juuri vierailleet erään sukulaisen luona joka käytti omaa asuntoautoaan siihen tarkoitukseen. Mutta miksi niitä oli niin paljon – ja miksi tuulasissa vilkkuu punainen valo? Onko kyseessä kenties varashälytin? Ei kai sentään näissä arvelluttavan kuntoisissa asuntoautoissa? Hei, tuon auton vieressä on pysäköitynä uusi Mersu!
Suurin piirtein näissä kohdin, tai viimeistään kun näimme auton jonka tuulilasin valo ei vilkkunut punaisena vaan jonka etuistuimella istui nuori nainen, ymmärsimme mistä oli kyse. Katseeni kohtasi nuoren naisen katseen ajaessamme ohi. Oivalsimme, että kohta tämänkin asuntoauton viereen tupsahtaa Mersu ja hinta- sekä palveluneuvottelut voivat alkaa.
Maailman vanhin ammatti on edelleen osa monen ihmisen arkitodellisuutta. Tähän voisi lisätä pakolaisvirrat, sotien uhrit, kerjäläiset ja leipäjonot. Kulkutaudit, nälänhätä, väkivalta ja luonnonkatastrofit. Terrorismi. Näin siitä huolimatta että monet meistä voivat hyvin, haluavat auttaa tai pelastaa ihimisiä ja tehdä jotakin hyödyllistä.
Meidän pitää myös hoitaa itseämme, jotta jaksamme olla hyviä kanssaihmisiä ja olla hyödyksi omissa ammateissamme ja tehtävissämme. Kun lentokoneen matkustamon ilmanpaine laskee, sinun kuuluu ensin asettaa happinaamari itsellesi ja vasta sen jälkeen auttaa muita. Tässä tulee harjoitus joka auttaa sinua huolehtimaan itsestäsi.
Ota tyhjä paperi ja piirrä sen keskelle pallo. Se olet sinä.
Pallon ympärille kirjoitat erilaisia asioita, joista sinulle tulee hyvä mieli ja olo sekä antavat sinulle lisäpotkua. Aivan mitä tahansa: suklaan syöminen, kajakkimelonta, ystävien tapaaminen, kirjan lukeminen… Sellaisia asioita joita teet vain itsesi vuoksi. Monet meistä tulevat iloisiksi muiden auttamisesta, mutta tässä kohtaa kuuluu olla itsekeskeisempi.
Seuraavaksi saat piirtää nuolia. Vertaa jokaista hyvinvointitekijää kaikkiin muihin ja piirrä nuoli kohti juuri sillä hetkellä parhaalta tuntuvaa tekijää. Vertaa suklaata ja melontaa, sitten suklaata ja ystäviä, suklaata ja lukemista jne.
Kun olet päässyt koko kierroksen ympäri, tiedät mitä juuri nyt tarvitset kaikista eniten voidaksesi hyvin: se asia johon useimmat nuolet osoittavat. Mutta kannattaa muistaa, että kaikki paperille kirjaamasi tekijät saavat sinut voimaan paremmin. Anna näille hyvinvointitekijöille tilaa, niin jaksat paremmin tehdä sitä mitä sinun kuuluu!
Tove Hagström
opettaja, psykodraamaohjaaja ja yksityisyrittäjä