Budjetti ei pidä: Kaupunginjohtaja laatii toimenpideohjelman

Sosiaali- ja terveydenhuolto ylittää budjettinsa reilusti. Arkistokuva

Paraisten kaupunki on isojen haasteiden edessä ja kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan antaa kaupunginjohtajalle valtuudet laatia toimenpideohjelma odotettavissa olevan miinustuloksen pienentämiseksi ja tasapainoisen talouden mahdollistamiseksi budjettivuodelle 2020.

Toimenpideohjelman sisällöstä keskustellaan tarkemmin kaupunginhallituksen seuraavassa kokouksessa ja silloin odotetaan kaupunginjohtaja Patrik Nygrénin kertovan lisää siitä, miten edetään.

Verotulojen pienentyminen kriisin taustalla

Syynä talouskriisiin on se, että Paraisten kaupungin verotulot näyttävät olevan 1,4 miljoonaa budjetoitua pienemmät.

Lisäksi kesäkuun taloustilanteen perusteella perhepalveluyksikkö näyttää ylittävän budjettinsa noin 1,1 miljoonalla eurolla, mikä on kokonaista 45 prosenttia budjetoitua enemmän. Ennusteen mukaan sosiaalipalvelut tulisivat ylittymään noin 500 000 eurolla ja vanhusten hoito noin 490 000 eurolla.

Myös valtionavustukset tänä vuonna tulevat olemaan noin 100 000 euroa budjetoitua pienemmät.

– Suurin yllätys oli kuitenkin viime viikolla tullut veroennuste, sanoo Paraisten kaupungin talouspäällikkö Petra Palmroos ja jatkaa:

– Koska kaupungin budjetti jo alun perin oli noin 2 miljoonaa miinuksella, se ei kestä paljon ylimääräistä.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on budjetin ylityksiä, jotka tulevat varmuudella toteutumaan. Muissa ylityksissä on kyse niin kutsutuista kertymäennusteista.

Taloudellinen tilanne herätti keskustelua

Keskustelu taloudellisesta tilanteesta vei suuren osan maanantain kokouksesta ja hallituksen jäsenet olivat huolissaan tilanteesta.

– Olemme tehneet tällä vuodelle miinusbudjetin ja jos se nyt menee miljoonilla yli, on itsestään selvää, että kyseessä on vakava asia, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikael Holmberg (r.).

Painostavasta tilanteesta huolimatta hän ei ole menettänyt toivoaan.

– Ei saa heittää kirvestä kaivoon. Asia on mahdollista hoitaa, mutta siihen menee vähän aikaa, sanoo Holmberg.

Teknisen päällikön kelpoisuusvaatimukset uusiksi

Kaupunginhallitus päätti maanantaina myös, että teknisen päällikön haku avataan uudelleen.

Kokouksessa päätettiin myös muuttaa kelpoisuusvaatimuksia seuraavasti: virkaa hakevalla täytyy olla teknisen alan korkeakoulututkinto tai muu soveltuva korkeakoulututkinto sekä ruotsin ja suomen kielen hyvä suullinen ja kirjallinen taito.

Aikaisemmin vaatimuksena oli korkeampi korkeakoulututkinto, mutta siitä on nyt luovuttu lisähakijoiden houkuttelemiseksi.

Kun virka julistettiin haettavaksi keväällä, pidennettiin hakuaikaa kerran. Kesäkuun 17. päivään mennessä kaupunki oli saanut vain seitsemän hakemusta, vaikka apuna oli käytetty ulkoista konsulttia. Nämä hakemukset huomioidaan myös jatkossa.

Carina Holm, Patricia Torvalds
pku@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

1 Kommentti

  1. Eiköhän Paraisilla ole liian suuret luulot omasta vetovoimastaan, kun ei seitsemän hakemusta teknisen päällikön virkaan riitä? Samanlaista sirkusta on nähty ennenkin, tarkoituksena antaa jonkun epäpätevän jatkaa toistaiseksi tai ettei tarvitse palkata ketään.

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*