Luottamustehtävä

Nautin työskentelystä yhteisen hyvän puolesta. Luulen että suurin osa nauttii siitä, teemme sitä vain eri tavoilla. Joku on kassanhoitaja paikallisessa kalastuskunnassa, ja joku muu on kaupunginvaltuustossa. Itse olen löytänyt oman luottamustehtäväni, olen mukana maanviljelijöiden omistamassa osuuskunnassa, missä voin tehdä töitä ainakin osakasomistajien yhteisen hyvän puolesta. Osuuskunta on muuten yhtiömuoto, joka herättää tunteita monilla tavoin, mutta juuri minun alaani se sopii täydellisesti.

Luottamustehtävien ja yhteisen hyvän puolesta työskentelyn kautta saa usein tavata ihmisiä joita ei muuten tapaisi. Se, että joutuu hiomaan ajatuksiaan muiden ihmisten kanssa, tekee kyllä mielelle hyvää. Emme ole aina samaa mieltä asioista. Uskon, että luottamustehtävät antavat meille tietoisuutta siitä miten muut ihmiset ajattelevat, ja silloin muuttuu todennäköisesti itsekin, kun on täysin mahdollista että joku muu on keksinyt paremman tavan toimia jossain tietyssä kysymyksessä. Oppii ainakin, että on vähintään yhtä tärkeää kuunnella kuin puhua kun tekee töitä muiden kanssa luottamustehtävässä.

Politiikka on suurimmaksi osaksi luottamustehtävä, jossa tehdään työtä yhteisen hyvän puolesta. Politiikka on myös sellainen muoto vapaaehtoistyöstä, jossa luottamus mitataan konkreettisesti. Poliitikoiden täytyy ehkä olla erityisen paksunahkaisia, jotta selviää paineesta kun tekee päätöksiä yhteisen hyvän puolesta. Talonyhtiön puheenjohtaja voi tarvita vähintään yhtä paksun nahan, kun päättää konkreettisista asioista, mutta jonkun on pakko ottaa vastuu yhteisen hyvän puolesta. En tarkoita, että meidän pitäisi kritiikittömästi hyväksyä ja olla kiitollisia niistä päätöksistä, jotka luottamustehtävän saaneet tekee. Meidän pitäisi kuitenkin miettiä miksi olemme tyytymättömiä, ja mitä olisimme itse päättäneet, kun kritisoimme päätöksiä. Ehkäpä itsekin tulisi olla käytettävissä, kun seuraavan kerran tarvitaan joku tekemään työtä, esimerkiksi paikallisen urheiluseuran hyväksi.

Osuuskunnassa, missä vietän vapaa-aikani, olen joskus joutunut miettimään omia mielipiteitäni ja ajatuksia asioista joista olen ollut aluksi ollut täysin varma. Yleistän varmaan jonkin verran. Kaikki eivät halua tehdä luottamustehtäviä, mutta minulle luottamustehtävät osuuskunnassa antavat vaihtelua arkipäivääni maidontuottajana Heisalassa, ja joskus on hyvä päästä pois kotoa, ettei saarihöperyys iske!

 

Andreas Johansson
Maanviljelijä Heisalasta
Käännös: Linn Turkki

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*