Mahdutko muottiin

Työpaikkahaastattelu toteutetaan ryhmähaastatteluna. Olet yksi kahdeksasta haastateltavasta. Et saa suunvuoroa. Haastattelun jälkeen sinulla on olo, ettet saanut sanottua kaikkea mitä olisit halunnut. Luokassa on 20 oppilasta. Opettajalla menee kaikki aika pitää puheliaat ja vilkkaat aisoissa. Onneksi luokassa on muutama hiljainen oppilas, jotka pärjäävät ilman ohjausta.

Työpaikalla sovitaan koko tiimiä koskevasta asiasta. Esihenkilö on esitellyt tulevan muutoksen palaverin alussa ja nyt saa jokainen sanoa mielipiteensä. Hienoa, että tiimiläisten mielipidettä kysytään. Osa tiimin jäsenistä on äänessä esittäen omat ehdotuksensa. Aina on muutama, jotka eivät kerro mielipidettään. Koska ehdotuksia tulee vain muutama, niin niiden pohjalta tehdään ratkaisu. Jälkeenpäin ihmetellään, miksi osa tiimiläisistä kokee tyytymättömyyttä, vaikka saivat vaikuttaa.

Yhteiskunta toimii ulospäin suuntautuneiden eli ekstroverttien lähtökohdista. Pienestä pitäen meitä yritetään sulloa samaan muottiin. Pitää olla aktiivinen, sosiaalinen, ottaa kantaa, kertoa mielipiteensä. Pitää olla innostunut työpaikan iltariennoista. Jos et ole niin jäät ulkopuoliseksi. Leimataan passiiviseksi tai ujoksi. Jos perusluonteesi on introvertti niin et sovi siihen muottiin, jota yhteiskunta meiltä odottaa. Introvertti voi olla hyvinkin sosiaalinen ja se tarve tulee usein tyydytettyä työpäivän tai koulupäivän aikana. Sosiaalisuus vie energiaa toisin kuin ekstroverteillä, jotka saavat sosiaalisista tilanteista energiaa. Introvertti tarvitsee sosiaalisuuden vastapainoksi omaa aikaa, usein totaalista yksinoloa, jotta energiavarastot täyttyvät.

Introvertti miettii ennen kuin puhuu. Hän ei pysty muodostamaan uudesta asiasta mielipidettä ilman pohdintaa. Siksi on tärkeä saada tieto tulevista muutoksista jo etukäteen ennen palaveria, jotta hän ehtii miettiä asiaa. Esihenkilön on tärkeä huomata tiiminsä hiljaisemmat. Heillä todennäköisesti on erinomaisia ajatuksia mutta heille pitää antaa puheenvuoro. Introvertti ei välttämättä sitä saa, koska ei keskeytä kenenkään puhetta. Hiljainen oppilas saattaa tarvita hyvinkin paljon tukea. Hän ei vain sitä osaa pyytää. Ystävän kanssa juteltiin naisten lokeroaivoista. Voisin kuvailla, että introverttien aivojen lokeroissa on ovet, joissa munalukko. Tiedon saaminen kestää mutta tieto on hyvinkin tärkeää.

Olen viime vuosina tutustunut aiheeseen enemmän ja alkanut vihdoin ymmärtää itseäni. Mieleen on palautunut tilanteita lapsuudesta ja nuoruudesta, jolloin tämän päivän ymmärryksellä olisin toiminut toisin. Tiedän miten minun pitää toimia, jotta pärjään ekstroverttien maailmassa. Olen vihdoin ylpeä siitä mitä olen. Jos tunnistat tällaisia piirteitä omassa lapsessasi, niin tue häntä sen sijaan, että painostat toimimaan vastoin hänen persoonallisuuttaan. Introvertti pärjää vaativissakin tehtävissä omalla tavallaan toimien. Tämä on ylistys introverteille, jotka saattavat jäädä vaille huomiota.

Milla Jakobsson

maailman menoa pohtiva yh-äiti, ryhmäpäällikkö

1 Kommentti

  1. Työpalavereissa introverttina saadakseen äänensä kuuluviin oli pakko keskeyttää toisen puhe puhumalla päälle. Siitä sai kyllä puhuvia katseita ja maine varmasti meni.

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*