Passar du in?

Anställningsintervjun genomförs som en gruppintervju. Du är en av åtta personer som ska intervjuas. Du får inte en syl i vädret. Efter intervjun känner du att du inte fick säga allt du ville. Det är 20 elever i klassen. Lärarens tid går åt till att hålla de pratglada och livliga eleverna i styr. Som tur är finns det några tysta elever i klassen som klarar sig utan vägledning.

På arbetsplatsen kommer man överens om en sak som berör hela teamet. Chefen har presenterat den kommande förändringen i början av mötet och nu får alla säga sin åsikt. Det är bra att teamets åsikt tillfrågas. Några av medlemmarna är högljudda och presenterar sina egna förslag. Det finns alltid några som inte säger sin åsikt. Eftersom det bara finns ett fåtal förslag, görs en lösning utifrån dem. Efteråt undrar vi varför några av medlemmarna känner sig missnöjda, trots att de har fått säga sitt.

Samhället fungerar från extrovertas utgångspunkt. Från ung ålder försöker man stöpa oss enligt samma form. Man ska vara aktiv, social, ta ställning, uttrycka sin åsikt. Man ska vara entusiastisk över kvällsprogram på jobbet. Om du inte är det, blir du en outsider. Stämplad som passiv eller blyg. Om din grundläggande natur är introvert, så passar du inte in i den form som samhället förväntar sig av oss. En introvert kan vara väldigt social och det behovet tillfredsställs ofta under arbetsdagen eller skoldagen. Sällskap tar energi, till skillnad från extroverta, som får energi från sociala situationer. Som en motvikt till det sociala behöver en introvert sin egen tid, ofta total ensamhet, för att fylla på sina energireserver.

En introvert tänker innan han pratar. Han kan inte utan eftertanke bilda sig en uppfattning i en ny fråga. Därför är det viktigt att få information om framtida förändringar i förväg innan mötet, så att hen hinner tänka efter. Det är viktigt för chefen att lägga märke till de tystare medlemmarna i teamet. De har förmodligen utmärkta idéer, men de måste ges uppmärksammas. En introvert kanske inte får det, eftersom hen inte avbryter någons tal. En tyst elev kan behöva mycket stöd. Hen vet bara inte hur hen ska be om det. Med en vän pratade vi om kvinnors hjärnor. Jag skulle kunna beskriva facken i den introvertas hjärna som att de har dörrar med ägglås. Att få information tar tid, men informationen är mycket viktig.

De senaste åren har jag satt mig mera in i ämnet och har äntligen börjat förstå mig själv. Jag minns situationer från min barndom och ungdom, i vilka jag med dagens förståelse skulle ha agerat annorlunda. Jag vet hur jag måste agera för att klara mig i de extrovertas värld. Jag är äntligen stolt över den jag är. Om du känner igen sådana egenskaper hos ditt eget barn, ge stöd istället för att tvinga barnet att agera mot sin personlighet. En introvert klarar sig även i krävande uppgifter genom att agera på sitt eget sätt. Det här är beröm till alla introverta som kanske inte annars får uppmärksamhet.

Milla Jakobsson
ensamstående mamma som reflekterar över världen, teamledare
Översättning: Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*