Musiikkiopiston ja kuvataidekoulun poikkitaiteellisessa konsertissa klassinen kohtaa mediataiteen

Musiikkiopisto Arkipelag ja Turunmaan kuvataidekoulu KonsTila juhlivat molempien oppilaitosten 40-vuotista taivalta järjestämällä poikkeuksellisen, poikkitaiteellisen oppilaskonsertin, joka striimataan Arkipelagin YouTube-kanavalla 26.5 kello 19 alkaen. Musicture-konsertissa musiikkioppilaiden soittama klassinen musiikki kohtaa mediataiteen, jonka pohjana ovat taidekouluoppilaiden teokset.

Paraisten kulttuurisalissa esitettävästä konsertista on tulossa mukaansatempaava kokonaisuus. Mediataide-esitys projisoidaan viidellä projektorilla erilaisille lavalle sijoitetuille pinnoille. Tilassa liikkuvat, lentävät ja kasvavat kuvat luovat näyttämöllisen elämyksen, korostavat konsertin sisältöä ja sitovat musiikkiesitykset yhteen. Lisäksi mukana on valotekniikkaa, joka reagoi soittajan intensiivisyyteen ja muuttaa tilan valaistusta ja tunnelmaa sen mukaisesti. Konserttia pääsee katsomaan striimin kautta, vaikka rajoitukset estävät suuren yleisön ottamisen konserttisaliin.

Ajatus lähti työpajasta

Kulttuurikoulujen kohtaaminen toimi alkusysäyksenä Musicturelle. Oli vuosi 2019 ja paraislaiset peruskoululaiset saivat kokeilla erilaisia työpajoja paikallisten kulttuuritoimijoiden ohjauksessa. Arkipelagin musiikkitaito- ja piano-opettaja Micaela Sundström ja KonsTilan kuvataideopettaja Stella Tiisala alkoivat jutella lounaan äärellä.

– Mietimme, että tanssioppilaiden ja bändien esityksissä on valot ja kaikkea ihanaa, mutta klassisen musiikin oppilailla ei usein ole ylimääräisiä spektaakkeleja, Sundström kertoo.

– Koska opistomme ovat naapureita, keksimme, että voisimme tehdä asialle jotain, yhdessä. Stellalla oli paljon ideoita ja hänelle tuli heti mieleen mediataiteilija ja animaatio-ohjaaja Fanni Maliniemi, jonka kanssa voisi tehdä yhteistyötä.

Musiikillinen aikamatka

Konsertin rakenne seuraa väljästi musiikinhistoriaa ja tarjoilee säveliä varhaisesta klassisesta musiikista moderniin. Konsertti kuvineen on lasten, nuorten ja aikuisten yhteinen luomus.

– Konsertissa nähdään pitkäjänteisten opintojen tuloksia, kun esiintyjinä ja kuvallisen materiaalin valmistajina on ollut sekä lapsia, nuoria että aikuisia opiskelijoita. Haluamme kuitenkin painottaa, että sekä musiikki- että kuvataideharrastuksen voi aloittaa myös vaikka yläkouluiässä, Tiisala sanoo.

Animoinnista ja videomapping -teoksesta vastaa Numa Films:n Fanni Maliniemi, joka herättää taidekoulun oppilaiden teokset henkiin lavalla. Valoista ja striimauksesta huolehtii Artturi Elovirta Innovations.

Konsertin tekemiseen osallistuu molemmista opistoista yhteensä noin 100 oppilasta.

Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, Alli Paasikiven säätiö, Svenska folkskolans vänner, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, William Thurings stiftelse ja Paraisten kaupunki.

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*