Ole vahva ja kiltti!

Sanotaan, että kuntavaalit ovat tulossa. Sanotaan myös, että esimerkiksi Facebookissa on keskustelupalsta, mikä on tällä hetkellä täynnä kirjoituksia kaikesta, mikä on väärin ja asioista, jotka eivät toimi.

Tai, että ympäri kaupunkiamme käydään paljon kahvipöytäkeskusteluja, missä ihmiset sylkevät totuuksiaan totuuksien jälkeen. Teoriassa siis. Oletetaan, että tällaista on olemassa.

Jos tällaista on olemassa, voisi toivoa, että ihmiset, jotka kirjoittavat keskustelupalstoille, tai puhuvat kahviloissa, olisivat kunnollisia. Että he joskus elämänsä aikana olisivat saaneet ottaa osaan hyvän retoriikan oppitunnille ja saaneet oppia keskustelutekniikan perustavia taitoja voidakseen välttää pahimmat sudenkuopat.

Ansoja, kuten uhkauksia, henkilökohtaisia hyökkäyksiä, heikkoja todistustaakkoja ja isoja sanoja.

Ja että kaikki, jotka roikkuvat siellä: lukevat, kuuntelevat, nauravat, itkevät ja omaksuvat tarpeeksi ymmärrystä lähdekritiikkiin voidakseen lukea tai kuunnella rivien välistä ja tutkia väitteitä.

Sanotaan myös, että kuntavaalit ovat tulossa.

Toivokaamme myös silloin, että ne, jotka huutavat kovimmin, pilkkaavat, tekevät näkymättömäksi, uskovat olevansa kaiken asiantuntijoita, käyttävät eniten epäkohteliaisuuksia ja omalla rumalla tavallaan onnistuvat heikentämään muiden ihmisarvoa toisten silmissä, eivät saa meidän ääniämme.

Maailmassa, jossa on paljon parannettavaa, emme saa koskaan unohtaa hyviä sävyjä ja olla yleisesti ystävällisiä ja kohteliaita tyyppejä.

Tarvitsemme hyviä esikuvia.

Sellaisia ihmisiä, jotka osoittavat toisille kunnioitusta, voivat ilmaista mielipiteensä olematta sarkastisia tai käyttämättä alentavaa sävyä, eivät epäile tai syrji toisia, jotka osaavat kuunnella ja keskittyä asiaan. Kuntavaaliehdokkaat, jotka hallitsevat tämän, ovat ääntemme arvoisia.

Varmasti meille kaikille on itsestään selvää, että joku voi todella olla ammattitaitoinen tai koulutettu tai osaava tai vakuuttava tai cool – JA ystävällinen?

Koska sillä ei ole mitään väliä kuinka ammattitaitoinen, koulutettu, osaava, vakuuttava ja cool joku on, jos kuitenkin kohtelee muita huonosti. Viime kädessä eniten painaa se tapa, jolla kohtelet muita.

Sen joka on vahva, täytyy myös olla kiltti, on Peppi Pitkätossulla tapana sanoa. Vai oliko se Bamse, joka sen sanoi? Ehkä tämä on asia, josta voimme keskustella lisää. Mutta vain sen kanssa, joka ymmärtää fair playn. Sillä jos ei ole perustaitoja hallussa, voi yhtä hyvin roikkua Facebookin keskustelupalstoille. Tai pakottaa muut omille perusteettomille totuuksille kahvipöydän ympärillä.

(ja PS. Kun me varmaan olemme valinneet kunnollisia ihmisiä kuntavaaleissa, tarvitsee meidän kaikkien jatkossakin pitää hyvää sävyä keskustelupalstojen keskusteluissa tai kahvipöydissä. Jos sellaisia siis on.)

Lotta Dammert

Sarlinin koulun vt rehtori

Käännös: Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*