Pieni valhe ja suuri valhe

Mikä on tunnetuin valhe? Keisarin uudet vaatteet kenties? Onko Joulupukki ensimmäinen, johon saa tutustua, vai kannammeko mukanamme valkoista valhetta olinpaikastamme, kun tulimme liian myöhään kotiin nuoruuden seikkailuista? Saamelaisilla on monta sanaa lumelle. Valheelle tulee myös olla useita sanoja. Loppujen lopuksi on merkittävä ero valheella 12-kiloisesta kuhasta, kuin sillä, että kieltää sodan syttyneen.

Se, että maa on litteä, oli aluksi puhdasta tietämättömyyttä, mutta se muuttui valheeksi, kun kirkon vallanpitäjät halusivat säilyttää näkemyksen vielä sen jälkeen, kun totuus oli tullut esille. Jotkut eivät usko siihen että kuuhun on laskeuduttu, ja on niitä, jotka näkivät Elviksen elossa kauan hänen kuolemansa jälkeen.

Ongelmana on se, että mikä on valhetta yhdelle, on totuus toiselle. Kyse on siitä, mitä haluat uskoa ja kuinka epämiellyttävää on, jos oma pieni totuuksesi osoittautuu valheeksi. Toinen ongelma on, että meille syötetään nykyään valtavasti informaatiota, jonka totuusaste vaihtelee. Totta, melkein totta, puolitotuutta, kierrettyjä faktoja, vaihtoehtoisia tulkintoja, valeuutisia, valheita, propagandaa – rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Se oli luultavasti helpompaa ennen, kun sinulle tarjottiin yksi tai enintään pari totuutta – mutta se ei ollut parempaa. Nykyään on helpompaa levittää valhetta, mutta on myös helpompi paljastaa ne.

Ehdokkaita räikeimpiin koskaan kuulemiin juttuihin on monia. Surullisina aikoina, joita nyt elämme sodan ja mielipiteiden tukahduttamisen vallitessa, hämmästymme päivittäin siitä, miten ihmiset ajattelevat, ja ajattelevatko ihmiset ollenkaan. Kun on rikollista kutsua sotaa sodaksi ja kun historia kirjoitetaan uudelleen sopimaan suureen valheeseen. Miten on mahdollista, että niin monet nielevät ilmeisiä valheita?

Se ei ole ollenkaan ainutlaatuista. Historia on täynnä esimerkkejä ihmisjoukoista, jotka seuraavat johtajaansa turmeltuneisuuteen. Tarjoile heille suuri valhe, tukahduta kritiikki ja lupaa valoisa, loistava tulevaisuus. Se on toiminut kerta toisensa jälkeen. Onneksi tähän asti pisimmälle menneet ovat aina lopulta paljastuneet ja kaatuneet, mutta sinne johtavaa suuren valheen tietä on reunustanut valtaisa kärsimys.

Aina löytyy niitä, jotka näkevät valheiden läpi, mutta vaatii rohkeutta puolustaa totuutta, kun tietää seuraukset. Siinä meillä on historian suuret sankarit, eli he, jotka mainitaan harvoin historiankirjoissa. Loppujen lopuksi voit olla, ja sinun tulee olla, optimisti. Naiset leikkaavat hiuksiaan Iranissa, mobilisaatiotoimistot palavat Venäjällä, epärehelliset ministerit saavat lähteä ja Greta ilmastolakkoilee. Kenenkään ei pitäisi päästä pälkähästä suurella valheella.

Mutta jatka kalastustarinoita, ne piristävät!

Folke Öhman
Paraisten kaupungin entinen kaupunginjohtaja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*