Symbolit

Et pidä työkaveristasi, joten ripustat häntä esittävän nuken kaupungintalon ulkopuolelle – onko se laillista? Mikä outo kysymys – ei tietenkään! Se on kunnianloukkaus ja kiusaamista korkealla tasolla. Ulkomaalaista presidenttiä esittävän nuken voi kuitenkin ripustaa sinne. Mielestämme se on oikeutettua kritiikkiä maan autoritaarista, antidemokraattista politiikkaa kohtaan, eikö niin? Mielipiteenvapaus on Pohjoismaissa vahvaa, ei vain sisällöltään, vaan myös koskien metodia.

Ihmettelen missä menee työkaverin ja presidentin välinen raja, sillä raja on vedettävä jonnekin. Sekopäinen henkilö sytytti Koraanin palamaan Tukholmassa ja Kööpenhaminassa ja häntä suojeli sananvapaus. Kuvittele, jos se olisi suunniteltu toimenpide, jolla haluttaisiin pysäyttää Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys. Periaatteessa kaikkien, Naton vastustajien ja Kremlin agenttien, pitäisi antaa tehdä samoin.

Kremlissä nauretaan varmasti. Ajattele kuinka helppoa on puuttua demokraattisen valtion turvallisuuspolitiikkaan. Ei tarvita sotilaallisia uhkauksia tai kuormittavia hyökkäyksiä. Riittää, että hyödynnetään demokratian omaa avoimuutta. Sananvapaus kaikessa loistossaan, mutta pitäisikö todellakin suojella jaloa periaatetta, jos henkilöltä puuttuu täysin terve järki ja kunnioitus toisten ihmisten syvimpiä tunteita kohtaan. Seuraava askel on lipunpoltto. On täytynyt olla kannattavaa myydä Ruotsin lippuja niin paljon, kuin niitä poltettiin. USA:n ja Israelin liput ovat olleet hyvässä käytössä jo pitkään. Symbolit palavat, ja se tuntuu kaikin tavoin epämiellyttävältä. On Euroopassa ennekin poltettu – myös kirjoja. Tietyt symbolit ovat myös lailla kiellettyjä meillä. On kiistatta oikein, että rikollisuutta, tuhoamista ja ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa edustavia symboleja ei voida sallia.

Valitettavasti rikollisjärjestöt yrittävät löytää uusia symboleja – virallisia tai epävirallisia – oman näkyvyyden takia ja vaikuttaakseen niihin, jotka eivät osaa ajatella itse. Lisäksi he yrittävät usein varastaa yhteisen symbolimme, Suomen lipun. Pitäisi olla niin, että missä tahansa Suomen lippu liehuu, kaikkien suomalaisten pitäisi voida osallistua. Valitettavasti on liian monta tapausta, jossa julkiset kokoontumiset ja mielenosoitukset marssivat lippu edellä, eikä niiden mukana voi millään kulkea. Silloin osallistuminen tuntuu vastenmieliseltä, koska he käyttävät yhteistä symboliamme omiin ahdasmielisiin tarkoituksiinsa.

Kaikkialla maailmassa ihmiset osoittavat mielipiteensä symbolien, lippujen, värien, ristien, puolikuun, kirjaimien ja tyhjän paperin avulla. On tärkeää, että saamme näyttää, mitä edustamme, ja pääsääntöisesti tämä täytyy sallia. Samalla muut häpäisevät, polttavat ja tallaavat samoja symboleja. On aivan liian helppoa käynnistää ja ruokkia konflikteja, varsinkin aikoina, jolloin suuntaus tulisi olla päinvastainen. Maailma on täynnä diktatorisia johtajia, mutta on pelottavampaa nähdä kuinka helposti suuria joukkoja voidaan manipuloida. On helppo sortua pelkoon, kun maailman todellisuus tulvii kaikista kanavista. Ainoa järkevä tie eteenpäin on silti järki, valistus, vapaus ja demokratia. Se vaatii kovaa työtä ja omistautumista, ja sen alku on lähempänä kuin uskommekaan.

Folke Öhman
Entinen kaupunginjohtaja Paraisilla
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*