Tulevaisuus

Uusi vuosi on alkanut ja tulevaisuustutkijat ovat ennustaneet, miltä tulevaisuus näyttää.

Mitä sitten, jos merkittävä osa tulevaisuudesta on jo takanasi, ja muutaman asian kohdalla parasta ennen -päivämäärä on jo ohitettu? Ei syytä paniikkiin, parasta ennen -päiväys ei ole sama kuin viimeinen käyttöpäivä, aika katsoa eteenpäin!

Näin televisiossa tulevaisuudentutkijan, joka kuuluu niihin, jotka ovat päättäneet jäädyttää kehonsa, kun aika jättää. Ajatuksena on, että ruumis voidaan sulattaa muutaman sadan vuoden kuluttua, kun tiede ratkaisee kysymyksen kehon ikääntymisestä. Pitkällä aikavälillä ikuinen elämä maan päällä ei ole mahdollista, mutta hän voisi ajatella elävänsä useampi sata vuotta.

Herää kaksi kysymystä:
Kuinka mielekästä elämä jäätyneenä on, ja entä jos sähköt katkeavat tai energiakustannukset nousevat niin, että ennakkomaksu pitkälle elämälle ei riitä?

Miltä maailma näyttää, kun ryömit ulos laatikosta? Ehkä sinulla on täysi syy liittyä FB-ryhmän ”Allt va betär förr” jäseneksi. Kuvittele, jos AI, Saaristolautakunta, NATO ja VARHA eivät ratkaisseet vanhoja ongelmia, vaan päinvastoin, uusia ongelmia on ilmaantunut lisää. Ehkä pakastimeen kannattaa ryömiä takaisin ja maksaa siitä, että joku vetää pistokkeen seinästä.

Tulevaisuudentutkijat katsovat maailmaa isoilla silmälaseilla ja he näkevät kauas tulevaisuuteen. Meidän, jotka toimimme yksityisinä filosofeina Malmilla, on pysyttävä hieman lyhyemmässä perspektiivissä. Se, mitä tapahtuu Malmilla 100 vuoden kuluttua, saattaa olla näkemisen arvoista. Näin se todennäköisesti menee:

Havis on pistetty jäihin. Moderneja asuntoja syntyi kyllä, mutta uusi sähköisen urheilun keskus on syntynyt. Siitä tuli hyvä kombo, asunnot tarvitsivat näkymän ja vehreää ympäristöä, e-urheilukeskuksessa ei ole ikkunoita.

Kauppiaskadusta ja Rantatiestä Kirkkosillan ja Brankkiksen välillä muodostui kodikas, autoton asuinalue, lähellä sunttia, Kirkkosalmea ja kaupungintalon ja vanhan ammattikoulun välille syntynyttä kaupallista keskustaa. Kullaksenmäeltä löytyy pysäköintialue omille ja yhteisomisteisille sähköautoille, polttomoottorit on kielletty. Kaksi asiaa ei ole muuttunut yli sadan vuoden aikana, väliaikainen linja-autoasema on säilynyt ja Skräbbölessä parakkia kunnostetaan.

Kaivoksella, kuten aina, kalkkiesiintymien odotetaan riittävän vielä parikymmentä vuotta, kalkkia menee happamien järvien kunnostamiseen. Energiaa tuottavat koirabaanan asuinalueen aurinkopaneelit (merinäköalalla) ja Finnsementin vetykaasulaitos vanhalla U6:lla. Raitiotie Turkuun, josta pääsee kahden tunnin junalla Navalnygradiin, on vähentänyt, korvaavan sillan tarpeessa olevan, Kirjalansalmen sillan kuormitusta.

Brava on purettu, kalteva katto kallistui sisäänpäin. Koulut on jaettu pieniin yksiköihin keskustan ympärille, fyysinen tila ei ole enää ollenkaan tärkeä, mutta toisaalta tarvitaan erityisiä kokoustiloja, joissa vanhemmat ja lapset voivat kohdata ilman puhelimia ja tavata monien kielien ja sukupolvirajojen yli. Piffen pelaa divisioonassa kaksi – AI-urheilussa ja jalkapallossa, hiihtojaosto hiihtää enimmäkseen etänä ilmaston vuoksi.

Kaupunki on nykyään perinneyhdistys, jonka tehtävänä on muun muassa laskea seppeleitä kaikelle, jota halutaan muistaa, seppeleitä tarvitaan vuosien mittaan yhä vähemmän. Valtio on yhtiöittänyt lähes kaiken, joten kuntaa ei enää tarvita. Paikallisdemokratia toimii yhtä hyvin kuin ennenkin, nykyään kansan valitsemien hallintoneuvostojen kautta, mutta todellinen valta on valtion hallituksissa. Onneksi on edelleen voimassa tasa-arvolaki, joka takaa ukoille vähintään 40 % vaikutusvallasta hallintoneuvostoissa, mutta ei hallituksessa. Pargasiitit ovat paikallispolitiikan suurin ryhmä, golfarit toiseksi suurin.

Koska minulla ei ole suunnitelmia jäädyttää itseäni (sähkökatkojen pelossa), on seuraavien sukupolvien tehtävä päättää, toteutuiko ennustus.
Hieman lyhyemmällä perspektiivillä toivotan Malmin asukkaille ja siellä vieraileville

Hyvää Uutta Vuotta!

Folke Öhman
Paraisten entinen kaupunginjohtaja
Käännös: Tuuli Meriläinen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*