Työhanskat ja työkalut

Maatilalla tarvitsee työkaluja lähes päivittäin pieniin tai isompiin korjauksiin. Meidän tilallamme meillä on koneita pellolla ja koneita sisällä navetassa, jotka tarvitsevat huoltoa tai korjauksia. Tämä tarkoittaa sitä, että emme aina voi viedä huollettavia korjaamolle. Kun kolme vuotta sitten rakensimme uuden navetan muutaman sadan metrin päähän tilan keskuksesta, on meillä vielä mahdollinen huoltopiste. Työkaluilla on iso merkitys, kun huoltaa ja korjaa koneita kotona. Työkaluja tarvitaan kaikkeen isoista pulttiavaimista pieniin ruuvimeisseleihin, joilla vaihdetaan pieniä letkuja lypsykoneeseen. Lisäksi meitä on entistä enemmän ruuvailijoita täällä tilalla, kun yrittäjäpariskunnan lisäksi on myös vanhempi ja nuorempi ikäpolvi, jotka enemmän tai vähemmän haluavat olla mukana ruuvailemassa.

Usean ruuvaajan ja potentiaalisen huoltopisteen ansiosta olemme saaneet aikaan pulman, jolloin työkalut eivät aina löydy sieltä, minne olet ne viimeksi jättänyt. Tilannetta ei paranna myöskään se, että yrittäjä itse on hieman hajamielinen ja joskus voi unohtaa minne hän on jättänyt Knipex polygrip-pihdit. Koska osa työkaluista on melko kalliita, tulee pitkällä aikavälillä taloudellinen ongelma siitä, kun työkaluja levitellään ympäriinsä, joten olemme kokeilleet erilaisia strategioita.

Jonkin aikaa ostimme melko halpoja työkaluja ja jos aina ostaa uusia (halpoja) työkaluja, alkaa lähialue hitaasti täyttymään unohdetuista työkaluista, jotka sitten alkavat taas löytymään, kun lähialue on kasvanut riittävän suureksi. Valitettavasti strategia ei toimi, koska halvat työkalut menevät helpommin rikki ja niitä ei edes halua löytää. Joten nyt olemme pikkuhiljaa yrittäneet rakentaa laadukkaampien työkalujen valikoimaa, joita ei yksinkertaisesti ei halua jättää tuulen vietäviksi. Vanhemmalla ja nuoremmalla sukupolvella on täysin omat työkalut, joilla he voivat ilman ongelmia ruuvailla omia juttujaan. Joskus käy niin, että yrittäjä saa itse lainata työkaluja huolellisen harkinnan jälkeen. Myös yrittäjäparin parempi puolisko on yrittänyt pitää omia työkaluja vaihtelevalla menestyksellä. Ehkä meillä pitäisi olla täällä tilalla vanhanaikainen työkaluvaja, mistä etsitään tarvittavat työkalut ja ollaan henkilökohtaisesti vastuussa niiden palauttamisesta?

Nyt olen itse huomannut saman ongelman työhanskojen kanssa. Ostin aikaisemmin halpoja työhanskoja muutamalla eurolla toivoen, että ne leviäisivät tasaisesti pitkin tilaa, jotta aina jossakin olisi hanskat tarjolla. Mutta kun nämä halvat hanskat ovat harvoin mukavia tai menevät helposti rikki, on tuloksena useimmiten se, että löytyy viisi vasemman käden hanskaa mutta ei yhtään oikean käden. Nyt olen ostanut monta paria todella mukavia, mutta kalliita hanskoja. Puolen vuoden jälkeen kaikki kolme paria on tallella ja ne ovat vain pari kertaa olleet vähän hukassa. Joten ehkä uusi strategia oikeilla mutta kalliilla hanskoilla ja työkaluilla on kuitenkin se oikea?

Mahtaisiko tämä toimia myös kalliiden sukkien kanssa?

Andreas Johansson
Maanviljelijä Heisalasta
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*