Uskalla ja chillaa villisti

Ennen, sen aikana ja opiskelujeni jälkeen minulta on kysytty mitä suunnitelmia minulla on seuraavalle syksylle. Aluksi ajatus välivuodesta pelotti, myöhemmin pelotti ajatus opiskelujen jatkamisesta.

Veivasin asiaa edestakaisin ja päädyin loppujen lopuksi välivuoteen. Sen jälkeen valmistuin ylioppilaaksi, neljäs kesäkuuta 2022, ja tänään en voisi olla kiitollisempi tekemästäni valinnasta.

Kuulun siihen monen opiskelijan joukkoon, joka pitää välivuoden toisen asteen jälkeen, kaikki omista syistään. Välivuoden kera tulee unelmia ja suunnitelmia, joillakin ei ole mitään ja jotkut ahtavat aikataulunsa täyteen.

Porukka matkustaa, työskentelee, suunnittelee, havainnoi ja ottaa riskejä. Tärkeintä on tehdä juuri sitä mitä haluaa. Täytyy luoda muistoja, hankkia kokemuksia ja ennen kaikkea, nauttia elämästä. Koskaan ei voi tietää, koska saa mahdollisuuden tehdä saman uudestaan.

Tilastokeskuksen nettisivulla voi nähdä tilastot siitä, kuinka moni jatkaa opiskelua korkeammalla tasolla heti ylioppilaaksi tulonsa jälkeen. Tilastojen mukaan (julkaistu 9.12.2021) vain 37 prosenttia ylioppilaista päätti jatkaa opintojaan heti kesäloman jälkeen.

Minusta se kuulostaa pieneltä luvulta, varsinkin kun ajattelee suorituskulttuuria, missä me elämme. Kulttuurissa, missä pidetään laiskana ja huonona, jos pitää taukoa. Siksi ei ollut minulle myöskään itsestään selvää siirtää eteenpäin kolmannen asteen opintoja vuodella. Koskaan ei pidä unohtaa, että valinnat tehdään omalle itselle, vain ja ainoastaan.

Perheen, enemmistön tai ”vanhan minän” ei kuulu päättää sinun tulevaisuudestasi, jos olet eri mieltä kuin he. Välivuosi on harvoin jotain, mitä katuu, pikemminkin katuu, jos ei ole sitä pitänyt.
Pandemian vaikutus voi olla liioiteltua, mutta tosiasia on, että korona on todellakin rajoittanut elämäämme uskomattoman paljon ja aiheuttanut sen, että monta perinteistä asiaa on pudonnut pois. Me nuoret olemme kaivanneet koulumatkoja, iltoja ulkona ja muuta inhimillistä viime vuosina.

Nyt en aio mainostaa välivuotta, hienoa, jos haluat opiskella lisää. Pitää tehdä juuri niin kuin parhaalta tuntuu. Tunne, unelmoi ilman suoritusvaatimuksia ja ennen kaikkea, uskalla chillata villisti.

Caroline Voutilainen
Abi 2022, Pargas svenska gymnasium
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*