Finska högstadiets elever kan det här med mat

Lagarbete. Saara Savolainen, Lauri Lindholm och Carl Antson. Foto: Mikael Heinrichs
Lagarbete. Saara Savolainen, Lauri Lindholm och Carl Antson. Foto: Mikael Heinrichs
Ekologiskt, närproducerat och genuint. Där ledorden för Paraistenseudun koulus tävlingsmeny i Ruokavisa-finalen som avgörs i dag i Helsingfors mässcentrum. Finalen ordnas i samband med närmats- och ekomässan som pågår från torsdag till söndag.
Uttagningarna sker på webben, där alla elever enskilt fyller i en enkät kring matkunskap. Över 2 100 elever hade under våren fyllt i enkäten. De klasser som klarar sig bäst i de olika landskapen offentliggörs av arrangören och de tre bästa skolorna i hela landets representanter bjuds in till finaltävlingen i mässcentret.
Där ska de tillreda en trerätters meny som en jury bestående av branschproffs med bland annat kändiskocken Teresa Välimäki som en av medlemmarna sedan betygsätter.

Förutom Paraistenseudun koulus nior deltar Vantaankosken koulu från Vanda och Napapiirin koulu från Rovaniemi i finalen.
– Vi tar nog ingen större stress av finalen, utan åker dit för att ha roligt. Det är en enorm seger redan att vi placerat oss bland de tre bästa, säger lektorn i huslig ekonomi Sari Saine.
Eleverna själva är inte heller särskilt nervösa. Saara Savolainen tillreder med van hand bärpajen som faktiskt var den bit som blir först klar av de tre rätterna då laget övade i måndags i det egna undervisningsköket.
– Receptet är rätt bekant, jag brukar baka en hel del, säger Savolainen och medger att hon nog är aningen nervös inför finalen.
Carl Antson rensar strömmingen och förbereder rågmjölspaneringen tillsammans med Lauri Lindholm som har huvudansvaret för rödbetssåsen och rotsakerna som hör till huvudrätten.
– Vi har ett bra lag och är samspelta så jag litar på att vi fixar det. Det svåraste kanske är att få tajmingen att fungera så att allt är klart samtidigt, säger Lindholm.
Förrättssoppan och knäckebrödet tillreds av Atte Salonen.


 

Paraistenseudun koulus tävlingsmeny

Fröknäckebröd och purjo-potatispurésoppa
***
Rågmjölspanerad stekt strömming, rödbetssås och honungsglaserade ugnsrotsaker
***
Bärpaj från skärgården

 

Foto: Mikael Heinrichs.
Foto: Mikael Heinrichs.
Bland bedömningskriterierna har arrangörerna – förutom smaken – också lyft fram ansvarsfullheten, miljöpåverkan och djurens välmående samt teamets arbetsmetoder och samarbetsförmåga. Det är med andra ord en helhetsbedömning.
– Menyn har byggts upp av råvaror som man hittar lokalt. Först hade vi tänkt oss en helvegetarisk meny, men fisk kändes naturligt med skärgårdskopplingen, berättar Saine.
– Alltså kan det faktiskt gå åt så här många strömmingar till 600 gram, frågar Antson högt medan han har händerna fulla med fiskrens.
Den här strömmingen hade kommit via Nystad.
Hela gänget gillar huslig ekonomi och rankar ämnet som tvåa efter gymnastiken. Det är i och för sig inte så överraskande, med tanke på att alla har någon form av idrottshobby i bakgrunden. Två av killarna spelar eller har spelat ishockey, en spelar badminton och Saara dansar.
– Nog fixar jag mat tillsammans med brorsan om föräldrarna inte är hemma, men jag är ingen gourmetkock. Jag gillar att fiska så att rensa fisk är bekant, säger Antson.
– Jag gör kanske främst efterrätter hemma, men annars är det nog främst i skolan jag kockar. Aningen nervös är jag nog inför tävlingen, säger Salonen som tycker att frågorna i nätenkäten var rätt enkla bara man hade pluggat tillräckligt.
Menyn då? Visst smakade den gott, det kan redaktören intyga. Rödbetssåsen med färskost ger huvudrätten en fräschör och är något av höjdaren. Knäckebrödet är likaså ett knaprigt och fräscht inslag till soppan. Pajen, den är inte alls för söt. Några små finjusteringar kommer man att göra, men på det stora hela sitter det mesta rätt. Tre timmar har man på sig att tillreda menyn i finalen – och det ska nog räcka till.
Bordet är dukat. Atte Salonen, Saara Savolainen, lektor Sari Saine, Lauri Lindholm och Carl Antson. Foto: Mikael Heinrichs.
Bordet är dukat. Atte Salonen, Saara Savolainen, lektor Sari Saine, Lauri Lindholm och Carl Antson. Foto: Mikael Heinrichs.
Det är föreningen Ruokatieto, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Hushållslärarnas förbund som står som arrangörer för tävlingen.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi