Fortsätt ha is i magen

Resan till Wien och den extremt efterlängtade Pearl Jam-konserten, den eventuella färden över till Sverige… Undertecknad har precis som många andra tvingats ställa in resor. Ännu i sista minuten har jag funderat på slutet av augusti – kan jag åka…?

Inrikesresorna upp till familjen i Österbotten har gjorts med största försiktighet. Helst i en tågkupé där det bara ryms två personer. En gång ensam utanför en toalett, på trappan som leder ut från tåget. Fast det berodde mest på en högljudd person invid min ursprungliga plats.

Finland har haft en relativt kontrollerad utveckling av antalet coronafall hittills, och över 90 procent av alla som testats positivt har blivit friska. Det kan vi glädas över, trots att de 328 dödsfallen relaterade till coronaviruset (21.7) är tragiska.

Utomlands har antalet bekräftade coronafall ökat kraftigt på sistone. I Finland har en liten ökning skett, även i Pargas med något enstaka fall. Veckoslutets ökning på 17 fall i lördags och 17 i söndags i Finland är ändå slumpartad, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, till nyhetsbyrån SPT (20.7).

Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, säger också till nyhetsbyrån att veckoslutets ökade antal smittade antagligen är en slump.

Järvinen ser precis som flera andra det som sannolikt att vi får uppleva den omtalade andra vågen av coronaviruset. Speciellt med tanke på att folk har börjat bli mindre försiktiga. Barerna fylls, likaså restauranger och caféer.

Suget efter resor och rörelse syns inrikes – se bara på (den tillfälliga?) explosionen längs med skärgårdens ringvägar. Och vems flöde i sociala medier fylls inte av bilder av resor till allt från Lappland till östra Finland, eller till någon av våra stora insjöar?
På det stora hela är det bra att vår inrikesturism får ett uppsving, bara vi har kapacitet att hantera det.

Men av förra veckans nya fall i Egentliga Finland har de flesta kunnat kopplas ihop med utlandet, skriver Turun Sanomat. Antingen då utlänningar rest in i Finland eller finländare själva har varit utomlands.

Finlands regering upphävde resebegränsningarna från och till flera länder den 13 juli. Upphävningarna gjordes inte utan eftertanke, och resenärer uppmanas till allt från god handhygien till att hålla avstånd till varandra.
Det återstår att se hur bra resenärerna lyckas.
Även för finländarna gäller det att ha is i magen och inte sätta i väg någonstans utan att tänka efter ordentligt först.

Och efter att ha tänkt efter gäller det att tänka efter ännu en gång. Måste man faktiskt resa utomlands just i år?

Följderna av coronaviruset innebär att det finns mycket att ta ställning till, också hur resebranschens aktörer ska kunna överleva.
Det återstår att se var det slutar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*