Fullmäktige fick höra om Malmstrandsplanerna

Premieringar. Fullmäktigeordförande Andreas von Bergmann delade ut självständighetsdagens förtjänsttecken till stadens anställda. På plats var Carola Lundqvist och Gun-Maj Winberg. Foto: Mikael Heinrichs
Tisdagens fullmäktigesammanträde inleddes med premieringar och fortsatte med visioner och motioner.
– Runt om i världen finns det kärleksbroar där kärlekspar kan hänga fast ett lås som en symbol för sin livslånga kärlek. I Pargas tycks dock broarna inte tåla kärlekens stora tyngd, konstaterade De grönas Helena Särkijärvi då hon presenterade sin fullmäktigemotion om att inrätta en ”Kärlekens skog” på en central plats i Pargas.
I Kärlekens skog kunde kärlekspar istället plantera ett träd som ett tecken på sin kärlek och senare kunna återvända till skogen för att till exempel uppmärksamma bemärkelsedagen.
Projektet skulle kombinera respekt för närnaturen, rekreation och välbefinnande för invånarna – utan att glömma turismen.
Motionen togs i fullmäktigesalen emot av en sällan hörd spontan applåd.
Strax innan motionen hade fullmäktige fått ta del av planläggningschef Heidi Saaristo-Levins presentation av visionerna kring Malmstrandsprojektet.
Ett projekt som arkitekterna bakom visionen presenterade för pressen och inbjudna gäster redan förra veckans torsdag.
– Och ni kommer garanterat att få se mig flera gånger i den här salen under året, vi har många flera planer och visioner på gång inom planläggningen, konstaterade Saaristo-Levin.
Inte helt oväntat lämnade Samlingspartiets fullmäktigegrupp in en fullmäktigemotion om att man river upp beslutet att investera 1,5 miljoner euro på renoveringen av Sunnanberg skola. Motionen lämnades in i samband med tisdagens sammanträde i Pargas av Petri Abrahamsson i hela fullmäktigegruppens namn.
– I och med att delgeneralplanen för Ålön föll i HFD faller bottnen ur de kalkyler som gjorts upp för en ökning av befolkningsunderlaget. Därför anser vi att planerna på en utbyggnad tas till ny behandling, sade Abrahamsson.
Staden har reserverat 30 000 euro i planeringspengar för Sunnanberg skola i årets budget och sammanlagt ungefär 1,5 miljoner euro för utbyggnaden under 2018–2019.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi