Ha en ljus och stämningsfull jul

Leena Lehtonen.
I skrivande stund verkar det som om vi inte skulle få någon vit jul i Pargas i år. Utan snö ingen vit jul, men inte är väl julen svart heller. Julen är grön. Granen är grön, det är grönt i skogen, gräsmattorna är gröna, mossan är grön, det finns ständigt gröna växter på gårdsplaner, trädgårdar och i parker.
Mörkt är det ju för all del men vi får tända mera ljus, såväl inne som utomhus. Det finns ljus för utomhusbruk som fyller säkerhetskraven och de kan man placera fantasifullt på balkonger, i buskar och i träd. Men kom ihåg att ljusen ska vara avsedda för utomhusbruk.
Den här årstiden bränner man gärna levande ljus. Levande ljus är lika med en öppen eld och de ska inte lämnas att brinna utan uppsikt. Det gäller också levande ljus som man bränner utomhus eller på balkongen.

Mera äkta ljus får vi igen så småningom när dagen börjar bli längre.

Det kan se festligt ut om man bränner flere ljus i en lykta eller en massa värmeljus på ett fat. Men om ljusen står för nära varandra kan det heta stearinet flamma upp. Avståndet mellan ljusen borde vara minst 5 cm. Lyktor med tunt botten, bords-ljusen och värmeljusen ska placeras på ett tjockt och brandsäkert underlag. En ljuslykta ska vara stadig och öppen upptill. Bra material för säkra ljushållare är till exempel metall, glas, porslin och sten. Undvik ljusmanschetter av plast, papper eller textil.
I närheten eller ovanför brinnande ljus bör inte finnas nåt brännbart såsom gardiner eller dekorationer.
Både värmeljus och stearinljus borde helst släckas genom att kväva elden. En bra regel är att den som är sist i rummet släcker ljusen och att man inte lämnar barn eller husdjur ensamma med ett brinnande ljus.
Var försiktig också om du vill bränna marschaller. Placera dem på ett brandsäkert underlag i skydd mot vind och regn samt tillräckligt långt bort från väggar och gångvägar och håll dem under uppsikt. Man får inte bränna marschaller på balkonger, verandor och naturligtvis inte inomhus.
Till julförberedelserna kan man lägga till kontrollen av hemmets brandvarnare. Har man eldstäder som används är det bra att skaffa en osvarnare. Till hemmets släckningsutrustning hör även handsläckare och brandfiltar.
Var vore den finska julen utan julbastu. Men innan man sätter på elbastuugnen är det skäl att kontrollera att det inte finns något lätantändligt material såsom kläder ovanpå ugnen eller i närheten av den. Den kan vara riskabelt att torka kläder eller tvätt i bastun.
Mera av det äkta dagsljuset är dock så småningom på kommande. I går onsdag var det vintersolståndet och det betyder att dagarna börjar bli längre.
Ha en ljus, fridfull och trygg juletid!
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@fabsy.fi