Huset mitt i byn – “Det här kan bli jättebra!”

Gamla kommunalstugan invid kyrkan och Gamla Malmen i Pargas är inte vilket hus som helst.

Huset – ”Kommunal och folkskolebyggnad”, som det står på de gamla ritningarna som fanns med i den information som staden lade ut då huset skulle säljas – är byggt omkring 1875 och har därmed nästan 150 år på nacken.

En snabb sökning i PK:s arkiv visar att Gamla kommunalstugan de senaste åren verkligen har varit huset mitt i byn, med många varierande utställningar som har avlöst varandra i snabb takt förutom allt annat som har hänt i och omkring det rosa huset.

Otaliga är de konstnärer som har ställt ut i Gamla kommunalstugan under årens lopp.

Här har Pargasborna till exempel kunnat beundra keramik, tuschteckningar, olje- eller akrylmålningar, hantverk, fotografier och akvareller.

Här har bland annat Piffen, Pargas Kungörelser och Teaterboulaget haft sina jubileumsutställningar, här har det lästs dikter och ordnats småskaliga konserter.

Medborgarinstitut, konstföreningar och konstskolor och -klubbar för både barn och vuxna har ställt ut resultaten av många timmars möda.

Utställda verk av lokala konstnärer har varvats med utställningar av konstnärer från S:t Karins, Kimitoön och Åbo och mer långväga gäster ända från till exempel Ukraina.

Men Gamla kommunalstugan har inte bara varit en utställningslokal. I övre våningen har det skapats med färg och fantasi.

Så kom sorgebudet hösten 2018. På grund av dålig inomhusluft och allvarliga fuktproblem i trossbottnen måste användarna flytta ut med kort varsel.

Gamla kommunalstugan tömdes och har sedan dess stått och sett hängig ut i väntan på något eller någon.

Men ett abrupt slut kan också betyda en ny början.

De tre Pargasbor som nu har köpt Gamla kommunalstugan (PK 30.12.2020) kan betyda en verklig nystart för det gamla huset.

Daniel Strömborg, en av de nya ägarna, säger att de är beredda att göra behövliga satsningar för att byggnaden och omgivningen får ett lyft och den charm som den bör ha på en så central plats.

Tillsammans ska de nya ägarna, dit också Kurt Lundqvist och Christel Sonntag hör, se till att byggnaden fixas upp.

Strömborg säger att de alla har ett stort intresse för hembygden och gärna ser att huset kan användas för sådant som ger centrum och invånarna ett mervärde.

Han har planer på att flytta sitt nostalgimuseum hit. Också i framtiden ska utställningar och evenemang kunna ordnas här. Det finns till och med planer på en utomhusscen.

Det är lätt att bli entusiastisk och applådera förväntansfullt.

Om ens en del av planerna och ambitionerna går i lås är Pargasborna att gratulera.

Då kan Gamla kommunalstugan igen bli huset mitt i byn och få en central och oumbärlig plats i många Pargasbors kulturvardag.

Vi önskar de nya ägarna lycka till med sitt stora projekt.

Det här kan bli jättebra!

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*