”Jantte” drar sitt strå till stacken

Jubilaren. Piffens handbollssektion överräckte en spelskjorta med nummer 60 till Jan Söderholm, här flankerad av Jan Eriksson och handbollssektionens kassör Jessica Ranta-aho. Foto: Mikael Heinrichs.
Jubilaren. Piffens handbollssektion överräckte en spelskjorta med nummer 60 till Jan Söderholm, här flankerad av Jan Eriksson och handbollssektionens kassör Jessica Ranta-aho. Foto: Mikael Heinrichs.
Nordeas regiondirektör för Sydvästra Finland, Jan ”Jantte” Söderholm fyllde 60 år för en och en halv vecka sedan. Han avböjde gåvor, eftersom ”man i den här åldern redan har allting man kan önska sig” – och öppnade istället ett donationskonto för uppvaktningar. De medlen, i dagsläget omkring 6 000 euro, donerar han nu till Piffens handbollssektion, öronmärkt för juniorarbetet.
– Vi är oerhört tacksamma, det här är en stor och viktig sak för våra juniorer. Vi har många andra projekt med bland annat PIF-center och ligasatsningen på gång inom sektionen medan hallhyror och transporter hela tiden blir dyrare. Den här donationen gör att pressen på att höja säsongsavgifterna för juniorerna minskar, konstaterar PIF-handbollens sektionsordförande Jan ”Bambu” Eriksson.
Piffen hade under den gångna säsongen sammanlagt omkring 300 juniorer i 17 olika lag, de yngsta i bollskoj och minimix-grupper för 4–6-åringar och de äldsta i A-pojkarnas FM-serie.
– Och antalet juniorer ökar hela tiden, skoltouren drar bra. Vi vill vara en god fostrarförening och erbjuda barnen en förmånlig och bra hobby. Tyvärr är vårt geografiska läge sådant att det blir rätt många och långa resor som är dyra, medger Eriksson.
Söderholm har tidigare spelat för Piffen i FM-serien under 1980-talet och framför allt en lobb över Magnus Krook i BK-46 fyra sekunder innan slutsignalen i den fjärde semifinalen 1983 har fastnat i minnet hos handbollsvänner av det äldre gardet.
– Jag är Pargasbo och har själv spelat i Piffen, varit ordförande för handbollssektionen och tycker det är ett fantastiskt jobb som alla frivilliga gör för handbollen här i staden. Sådan stämning som det var i hallen under kvalet nu i vår har man inte varit med om sedan semifinalerna under 1980-talet, konstaterar Söderholm som vill underlätta för barn och unga att ha en meningsfull hobby.
Föreningslivet i Pargas får överlag höga betyg av Söderholm.
– Nu råkar det vara handbollen, men det kunde lika väl vara kultur och till exempel Teaterboulage, påpekar han.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi