Jobbskuggare på stan

– Jag har redan länge sett fram emot den här dagen, vem vet om det här kanske ska bli min arbetsplats i framtiden, säger Daniel Holmström på biblioteket. Foto: Mikael Heirnichs
Fyra arbetstagare fick förra onsdagen chansen att via Kårkullas serviceenhet Mocca bege sig ut på en arbetsplats utanför de bekanta kretsarna.
Fyra olika arbetsgivare i Pargas tog emot arbetstagare under onsdagen som var den europeiska jobbskuggardagen (se faktarutan).

Job Shadow Day

  • Ordnas runtom i Europa samma dag, i år den 5 april.
  • Finns till för personer vars livssituation, sjukdom eller skada gör det svårt att hitta arbete.
  • Arbetsgivaren ger jobbskuggaren möjlighet att bekanta sig med arbetet under en dag.
  • Bygger på frivilligt samarbete för att lyfta fram kunnande och motivation till arbete bland människor med specialbehov.
  • Kampanjens beskyddare i Finland är republikens president Sauli Niinistö.

Aya Lundsten som arbetar som ställföreträdande inom sektorn arbete med stöd på serviceenheten Mocca inom Kårkulla i Pargas är nöjd med att så många arbetsgivare ställt upp och erbjudit sig att öppna sina dörrar.
På Pargas stadsbibliotek jobbade Daniel Holmström, 31 år, i går med att bland annat stämpla avskrivna böcker, sortera böcker och rada återlämnade böcker tillbaka på bibliotekshyllorna.
– Jag har redan länge sett fram emot den här dagen, vem vet om det här kanske ska bli min arbetsplats i framtiden, skrattar Holmström glatt och nöjt.
Han berättar att han ofta brukar besöka biblioteket också på fritiden, då lånar han eller bläddrar han oftast i böcker som har att göra med antingen båtar eller motorer.
– Jag tycker annars också om att åka båt och vara på sjön på stugan, berättar han.
Han har inte tidigare deltagit i Job Shadow Day, men nog i Mitt drömjobb-fotoprojektet där Holmström hade valt byggarbetaryrket.
– Här på biblioteket har det varit roligast att stämpla, säger den sociala och utåtriktade mannen.
Har det varit utmanande att hitta arbetsgivare som vill och kan ställa upp?
– På sätt och vis nog, men det har förstås också att göra med att det här evenemanget ordnas just en specifik dag i hela Europa. För vår del går det inte heller att flytta på dagen enligt arbetsgivarens tidtabeller, eftersom vi har en omfattande gruppförsäkring för alla som deltar och den gäller just precis den här dagen, konstaterar Aya Lundsten.
Samtidigt bygger en del av hela tanken med jobbskuggardagen på att så många olika människor som möjligt syns ute i arbetslivet just den här dagen.
– En annan utmaning är dagens arbetsklimat som blivit allt mer hektiskt. Det finns inte så många ”lätta” jobb längre, eftersom så gott som alla branscher kräver någon form av mångkunnande och -sysslande, vilket inte alltid är optimalt för till exempel våra klienter. Det är ett stort kliv för vissa att ta steget ut i arbetslivet, ens för en dag, men det är definitvt värt det och det har varit skönt att se hur positivt arbetsgivarna tagit emot våra skuggare, säger Lundsten.
Vid kyrkan träffar vi på 19-åriga Kristian Selin, som faktiskt har studerat till gårdskarlsassistent vid en yrkesträningsskola.
Han jobbade i onsdags på gravgården med att plocka kvistar och grenar, kratta löv och sopa rent.
– Jag har plockat grenar och samlat dem på hög här bakom kyrkan. Det har varit riktigt roligt. Jag har tidigare också skottat snö, krattat, flisat grenar och sopat rent i trappor och sådant, berättar Selin som fyller 20 år i sommar.
Han berättar att han fick bra instruktioner på morgonen då han kom till kyrkogården, där han faktiskt inte jobbat tidigare.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi