Körernas gemensamma julkonsert efter julmarknaden

Mäktig klang. Närmare 80 korister garanterar att det blir mäktigt den 12 december. Från vänster Bertil Rantala från Pargas Manskör, dirigent Anna Johnson från Pargas Damkör och dirigent  Robert Helin från manskören. Foto: Mikael Heinrichs.
Mäktig klang. Närmare 80 korister garanterar att det blir mäktigt den 12 december. Från vänster Bertil Rantala från Pargas Manskör, dirigent Anna Johnson från Pargas Damkör och dirigent Robert Helin från manskören. Foto: Mikael Heinrichs.
Jul på Malmen heter Pargaskörernas traditionella julkonsert som i år arrangeras dagen efter Jul på Qvidja-konserten, det vill säga lördagen den 12 december.
Konserten med Pargas Damkör, Pargas Manskör, barnkören Da Capo och med Pargas Amatörorkester samt kantor Hanna Lehtonen inleds klockan 16.30 så att publiken innan det skall hinna bekanta sig med Gamla Malmens julmarknad i lugn och ro.
– Det här blir fjärde året som vi arrangerar en sådan här gemensam konsert, berättar dirigenten Anna Johnson från Pargas Damkör.
Det kommer att bli en stämningsfull konsert med mycket traditionell julmusik och en stor ensemble. Sammanlagt blir det närmare 80 personer som uppträder samtidigt med orkestermedlemmarna medräknat.
– Trots att det mesta uppförs av en stor, blandad kör kommer alla körer också att ha en kort egen del där endast den kören uppträder, berättar manskörens dirigent Robert Helin.
– Det kommer garanterat att låta mäktigt då hela den stora kören tar i. Vi siktar på att lyfta taket i kyrkan, säger Johnson.
Det tacksamma med julen som tema är förstås att de flesta sångerna är bekanta för körmedlemmarna från tidigare. Det underlättar övandet då körerna själva behärskar sångerna.
– Och stämningen brukar smitta av sig på koristerna också, intygar Bertil Rantala från manskören.
Gemensamma övningar med alla körerna ihop blir det inte så många av. Två veckor innan konserten återstod nämligen endast tre gemensamma övningar – två i kyrkan och en i församlingshemmet.
– Den största utmaningen lär bli logistikbiten med alla förflyttningar och framför allt att få alla körmedlemmar att rymmas, tror Johnson.
Helin påpekar att det här utan vidare är en familjekonsert dit också barn är välkomna. Ingen tittar snett om barnen stämmer in i sången. Dessutom finns en liten leksakskorg längst bak i kyrkan för den som inte orkar sitta stilla under hela konserten.
Bland annat kommer det att bli mäktiga Mendelssohn-klanger och ett och annat som är roligt att bita i för samtliga medverkande körer.
Konserten kommer att avrundas med Hosianna i allsångstappning.
– Som vanligt är det här ett ypperligt tillfälle för hugade sångare att gå med i körerna inför det kommande verksamhetsåret. Som det har konstaterats mår man bra av att sjunga i kör och det handlar om en ständig utveckling, säger Johnson och får medhåll av dirigentkollegan Helin.


Vokalensemblen släppte julkortsskiva

levy-webPargas Vokalensemble har lagom till julen utkommit med en skiva som dirigenten Tomi Satomaa beskriver som en ”julkortsinspelning”. Skivan innehåller åtta verk som uppförs av ensemblen och den är inspelad i somras i Pargas kyrka.
35 procent av skivans försäljningsintäkter går direkt till välgörande ändamål, dels via Kauko Mikkolas diakonifond till Pargasbor som behöver hjälp samt familjen Dhakal i Nepal som fungerar som den finska församlingens faddermissionärer inom ramen för Finska missionssällskapets verksamhet.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi