Många Pargasrestauranger redo för leveranser och avhämtning

Johanna Lehto på Café Kajutan har vanan inne med hemkörda matportioner. Arkivfoto

Flera lunchrestauranger i Pargas har kapacitet att sköta hemleveranser eller tillreda lunch för avhämtning.

En rundringning till lunchrestauranger i Pargas gör det klart att flera av restaurangerna har förberett sig för det rådande läget, främst eftersom man märkt av det dalande antalet besökare.

Café Kajutan som flyttade till Kalkhamnsvägen förra hösten i samband med renoveringen och utbyggnaden av S-market har redan länge erbjudit hemleverans av lunchportioner. Fram tills man fick den nya lokalen renoverad hade man en tid dessutom endast hemleveranserna igång. Det är främst äldre som utnyttjat serviceformen och Johanna Lehto berättar att man fått en del nya kunder den senaste tiden.

– Vi levererar i snitt ett femtiotal portioner per dag, litet beroende på. Vissa av våra kunder har beställt mat bara för vissa dagar, berättar Lehto.

– I samband med måndagens matleveranser har vi lämnat lappar till våra kunder om att vi lämnar maten utanför dörren. Alla våra kunder betalar med faktura, så några kontanter rör sig inte.

Direkt efter regeringens info i måndags hade Lehto inte ännu på det klara om man kommer att kunna hålla öppet som vanligt den närmaste tiden.

Tom Hildén på Matglad höll på med förberedelserna för att starta leveranser då han blev uppringd. För Matglads del är det aktuellt med leveranser både i Pargas och i Åbo, där man redan har en samarbetspartner på gång.

– I princip har vi möjlighet att köra igång med det samma, bara vi får upp webbsidan för hembeställningarna. Leveranserna av färdiga portioner till matbutikerna fortsätter också som tidigare, möjligen ännu intensivare än förut, men vi kollar efterfrågan och följer med läget, säger Hildén.

På Café Hallonblad som vanligtvis håller stängt på måndagar har man under dagen förberett för att köra igång med hemkörd lunchmat från och med tisdagen. Man kommer också att börja leverera middagsportioner med husmanskost i Pargas, S:t Karins och Åbo.

Systrarna Rozanne Fors och Isabella Forsström. framför Café Hallonblad. Arkivfoto

– Vi har fått en del beställningar redan, det gäller att aktivera sig så att behovet att permittera personal inte blir så stort. Vi började planera för det här i fredags och erbjuder i första hand leverans inom en femkilometersradie, men vid behov också längre bort, berättar Isabella Forsström.

Restaurang Malmen inledde hemleveranser i går, trots att man tagit paus med den verksamheten en tid. Enligt Marina Eskolin handlar det om att se till att man kan ha anställda kvar på jobb.

– Alla tillställningar är avbokade just nu, så gäller att trygga de anställda. Får vi ingen mat ut kan vi inte heller ha personal på jobb, säger Eskolin.

Kjell Gustafsson på Kjell’s Kitchen säger att han inte har resurser för hemleverans, men att man redan nu kan erbjuda avhämtning av lunch..

– En del kunder har redan tidigare avhämtat luncher och det är bara att ringa och beställa, så packar vi färdigt portioner, säger han.

Också restaurang Kamu erbjuder take away redan nu, liksom Lielax Kauppa & Kapakka. Flera av pizzeriorna i Pargas har också hemleverans redan nu.

– Tillsvidare håller vi också öppet så länge vi får, det gäller att ta det en dag och en timme i sänder. Vi följer med hur situationen utvecklas och agerar enligt de bestämmelser som gäller. Vi har redan gjort en del omändringar inne i restaurangen, säger krögaren Eija Karlsson på Kamu.

På Kamu kan man få samtliga portioner, både lunch och à la carte, som take away-portioner.

– Det är rätt många som erbjuder hemtransport i Pargas just nu, så vi har åtminstone än så länge inga planer på att ge oss in i det, men inget är förstås uteslutet, säger Karlsson.

Företagaren Krekar Rasul på grillen i Tennby avvaktar läget, men säger att han endast har 12 kundplatser som det är, så några stora folksamlingar blir det knappast.

– Än så länge håller jag öppet som vanligt, om hemleveranser efterfrågas så kör vi igång med dem, säger han.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*