Pargas Badminton har en bred verksamhet med landslagsjuniorer och motionsspelare. Alla ryms under samma tak.
Badminton som gren mår i själva verket riktigt bra i Pargas. Den egna specialföreningen ser till att både unga och äldre får röra på sig och utvecklas under flera kvällar i veckan. De yngsta tävlingsspelarna är 10 år gamla, de äldsta kring 70.
– Dessutom har vi pass för motionsspelare i Sarlinska skolan, tävlingsgrupperna håller för det mesta till i PIUG. Dessutom finns det många hobbyspelare bland de yngre också och vi ordnar minibadminton för 5–8-åringar som är gemensamma för hela familjen, berättar föreningens allt-i-allo Mikko Blomqvist.
I de yngre hobbyspelarnas pass deltar ett tjugotal spelare i åldern 9–15 år. Äldre motionärer finns det ett femtiotal – då man spelar i PIUG och har alla nio planer i bruk brukar de oftast vara i full användning – det betyder 36 spelare.
Familjepass ordnas också. Det finns planer på ledd motionsverksamhet, men än så länge spelar motionärerna rätt så självständigt.
– Vi har också planer på att inleda någon form av så kallad ”tyky-verksamhet” för företag. Vi tror starkt på att badminton kunde vara en populär gren för företagens personal, säger Blomqvist.
Man har också olika former av samarbete med skolorna. Just nu är det Skräbböle skolas åk 5 och 6 som får ta del av badminton i skolan.
– Då vi presenterade oss i Piffens eftis i Norrby var det också många som fastnade för oss och blev kvar och spelade.
Kompisarna Ida Tuomala och Jenna Karlsson hör till de unga som först och främst ser grenen som en kul sysselsättning och motionsform. Sammanhållningen är också viktig.
– Men visst är det också kul att tävla. Vi brukar tävla en del i Åbo med omnejd. Nästa veckoslut då det spelas här i Pargas kommer vi antagligen att jobba som poängräknare, säger de båda 12-åringarna.
Ida har spelat i två års tid, Jenna några år mera. De tränar två gånger i veckan.
– Tränarna är riktigt trevliga och uppmuntrande, säger Ida.
– Vi har en bra stämning och det är roligt. Badminton är inte sist och slutligen så svårt då man lärt sig, säger Jenna.
Mikkos son Anton Blomqvist hör till U13-landslagsgruppen. Den andra nuvarande ParBa-spelaren i landslagen är 18-åriga Pihla Lindberg som i oktober ska tävla vid junior-VM i Indonesien.
Anton Blomqvist har spelat badminton i fyra års tid och tränar för tillfället fyra gånger i veckan.
– Tidigare brukade vi tävla nånstans nästan varje veckoslut, men nu ska vi fokusera på några av de större tävlingarna istället. Men jag spelar förstås i de egna tävlingarna och helgen efter det ska jag till Malmö för att spela, berättar han.
Landslagsverksamheten har koncentrerats till huvudstadsregionen, vilket förstås är utmanande. Anton har brukat delta i ESB:s träningar i Esbo på fredagar för att sparra inför tävlingar.
Dessutom samarbetar han med en dansk tränare som de utbyter videoklipp med.
Vilka är dina målsättningar inom badminton?
– Jag vill förstås bli nummer ett. Målet är att spela som proffs.
Paradoxalt nog är ParBa mer känt utanför Pargas än på orten. Åtminstone uppfattar Mikko Blomqvist situationen så.
– Vi är ingen liten förening, men inte heller stora. Men visst är ParBa känt i badmintonkretsar i landet.
Föreningen har lyckats hyfsat med att få halltider. Motionsspelarna har till och med fått mera timmar än tidigare, särskilt i Sarlinska skolan.
ParBa-bördige Eetu Heino som numera representerar ESB deltog förra veckan i VM i Glasgow, där han föll ut i den andra omgången mot blivande världsmästaren Viktor Axelsen från Danmark.
Veckoslutet 9–10 september har man chansen att se den nationella toppen i olika åldersklasser i Pargas, då ParBa arrangerar Kumpoo Saaristo Eliitti-tävlingarna i PIUG.
– Vi tror på omkring 200 deltagare, däribland spelare från den absoluta nationella toppen. Från ParBa deltar ett femtontal spelare. Jag hoppas så många som möjligt hittar till hallen, eftersom arrangemangen fått massor av beröm. Blomqvist passar på att tacka den 15–20 personer starka talkogänget som ser till att det löper bra.
Tävlingarna börjar omkring klockan 10 både på lördag och söndag och fortsätter ända till kvällen. Det är fritt inträde under hela veckoslutet.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi