Mångsidigt program under Dancestation

Dans för alla. Dancestation-evenemangen har visat sig omåttligt populära bland dansintresserade. Arkivfoto: Anja Kuusisto.
Dans för alla. Dancestation-evenemangen har visat sig omåttligt populära bland dansintresserade. Arkivfoto: Anja Kuusisto.
– Sanningen är att till och med Piugen börjar bli för liten för alla dansare, berättar Solveig Ekholm på Musikinstitutet Arkipelag.
Det är Arkipelag i samarbete med Pargas stad som arrangerar evenemanget. Första gången det begav sig var 2009 och efter det arrangerades evenemanget årligen fram till 2011. Då valde man att gå in för att ordna tävlingen vart annat år – på grund av arbetsbördan.
I år väntas uppemot 330 dansare i olika åldrar från hela sydkusten till Pargas.
Lördagen är vigd för workshops och ett uppträdande på kvällen av lärarna som lett workshoparna. Bland lärarna finns Topi ”Antopio” Tateishi som är en av street dance-genrens pionjärer i Finland och Iida Impilä, ursprungligen från Pargas.
På lördag klockan 18 blir det en uppvisning på en knapp timme, publik ryms in i hallen i mån av möjlighet. Förutom lärarna uppträder folkdansgruppen Pro från Åbo och rullstolsdansaren Raisa Herpiö.
Söndagens tävlingar, som i danssammanhang definitivt kan kallas mer lekfulla än vanligt, börjar klockan 11 med balett- och karaktärdanser. Egna danser ses från klockan 12 framåt och efter det blir det i tur och ordning samtida dans, jazz, show, break och street fram till klockan 16 med en lunchpaus mellan 13 och 14. Prisutdelning blir det kring halv fem på eftermiddagen.
– Publiken är hjärtligt välkommen både på lördag och söndag, så många som möjligt ryms med men vi kan inte garantera att alla ryms in. Förhandsbokningar tas inte emot, säger Ekholm.
Huvudsaken med tävlingarna är i det här fallet att alla som vill verkligen får uppträda. Väldigt få priser delas ut medan fokus hos domartrion ligger på att ge feedback och konstruktiv kritik åt deltagarna.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi