Minska på svinnet

Mikael Heinrichs.
Mikael Heinrichs.
Såhär i årets näst största mathögtids efterdyningar är det säkert på sin plats att påminna om en viktig kamp. Inte den mot det hos redaktören allt ökande midjemåttet, utan om kampen mot matsvinnet. Förutom Marthaförbundets kampanj ”Svinnkampen” som för tillfället turnerar i Svenskfinland finns det också andra som har axlat ansvaret för att se till att så litet som möjligt ska åka i soporna.
I några större städer i landet, bland annat i Åbo, finns numera en webbaserad tjänst som i princip jobbar mot samma mål. ResQ är en tjänst som ger lunchrestauranger möjligheten att enkelt och behändigt göra sig av med överbliven lunchmat under eftermiddagen – och således slippa kasta den.
Tjänsten lanserades i slutet av januari i Helsingfors och sedan början av mars deltar åtta Åborestauranger i tjänsten. Visst kunde ju Helsingfors, Esbo, Åbo och Jyväskylä få sällskap av ”lilla Pargas” i tjänsten? Varför inte? Med all sannolikhet blir det en hel del lunchmat över i stadens olika restauranger – som faktiskt kunde hitta en bättre slutförvaringsplats än soptunnan.

I dagens samhälle behöver man inte alltid ladda kylskåpet fullt, eftersom det oftast betyder att man också slänger mera mat.

Men på tal om Marthorna och Svinnkampen. Kampanjen når i morgon fredag K-market i Nagu. Projektet går ut på att tipsa hushållen om hur man kan minska på det egna matsvinnet. Vad kan man tänka på redan i mataffären för att minska på matsvinnet – och vad kan man göra av sina egna matrester för att de skall gå åt?
Förutom att minska på matsvinnet hemma kan konsumenterna också hjälpa till med att minska matsvinnet i butikerna. Man behöver nämligen inte alltid välja den mjölkburk som har längst datum i hyllan, utan kan ta en som närmar sig bäst före-datumet.
Precis som med så mycket annat handlar det också här om attityder och attitydfostran. En orsak till att mat i butikerna slängs är att den närmar sig sitt bäst före-datum. Butikerna har – med varierande framgång – lanserat rabatter på produkter som närmar sig ”bäst före”, men man kan inte stirra sig blind på datumen. Mat som förvarats rätt blir inte alls oätbar då bäst före-märkningen har passerat, förutsatt att den har förvarats på rätt sätt.
I dagens samhälle behöver man inte alltid ladda kylskåpet fullt, eftersom det oftast betyder att man också slänger mera mat. Å andra sidan finns det en frys också. Glöm inte den!
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi