
I några större städer i landet, bland annat i Åbo, finns numera en webbaserad tjänst som i princip jobbar mot samma mål. ResQ är en tjänst som ger lunchrestauranger möjligheten att enkelt och behändigt göra sig av med överbliven lunchmat under eftermiddagen – och således slippa kasta den.
Tjänsten lanserades i slutet av januari i Helsingfors och sedan början av mars deltar åtta Åborestauranger i tjänsten. Visst kunde ju Helsingfors, Esbo, Åbo och Jyväskylä få sällskap av ”lilla Pargas” i tjänsten? Varför inte? Med all sannolikhet blir det en hel del lunchmat över i stadens olika restauranger – som faktiskt kunde hitta en bättre slutförvaringsplats än soptunnan.
I dagens samhälle behöver man inte alltid ladda kylskåpet fullt, eftersom det oftast betyder att man också slänger mera mat.
Men på tal om Marthorna och Svinnkampen. Kampanjen når i morgon fredag K-market i Nagu. Projektet går ut på att tipsa hushållen om hur man kan minska på det egna matsvinnet. Vad kan man tänka på redan i mataffären för att minska på matsvinnet – och vad kan man göra av sina egna matrester för att de skall gå åt?
Förutom att minska på matsvinnet hemma kan konsumenterna också hjälpa till med att minska matsvinnet i butikerna. Man behöver nämligen inte alltid välja den mjölkburk som har längst datum i hyllan, utan kan ta en som närmar sig bäst före-datumet.
Precis som med så mycket annat handlar det också här om attityder och attitydfostran. En orsak till att mat i butikerna slängs är att den närmar sig sitt bäst före-datum. Butikerna har – med varierande framgång – lanserat rabatter på produkter som närmar sig ”bäst före”, men man kan inte stirra sig blind på datumen. Mat som förvarats rätt blir inte alls oätbar då bäst före-märkningen har passerat, förutsatt att den har förvarats på rätt sätt.
I dagens samhälle behöver man inte alltid ladda kylskåpet fullt, eftersom det oftast betyder att man också slänger mera mat. Å andra sidan finns det en frys också. Glöm inte den!
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi