Missionsboden fyllde 30 år

Prissätter. Käthe Rehnström har varit medarbetare cirka fem år och trvis bra. Foto: Leena Lehtonen
Missionsboden vid Fredrikaplan har i dag torsdag öppet tredje gången efter julpausen. Julsakerna är borta och nu finns det till exempel gott om vinterkläder för små och stora.
Missionsboden, som fyllde 30 år på Luciadagen i fjol, startades av missionskretsen med diakonissa Maikki Sjöroos som initiativtagare. Hon blev också ”direktör” för verksamheten under en lång tid.
Man startade i pastorskansliets källare och där i koksförrådet fanns även en vävstol. En mera ändamålsenlig plats för vävstolar fick man i prästgården i Parsby dit man flyttade 6 juli 1991. Där upplevde Missionsboden sin storhetstid som gick upp i rök 5 juli 1996. Samma höst kunde man öppna på nytt i mindre skala i Walter Johanssons affärslokal vid Fredrikaplan. Därifrån flyttade man till Stigus järn tills man återflyttade till Walters där man nu disponerar hela nedre våningen.
I tisdags då PK besökte Missionsboden hade ansvariga för verksamheten, diakonissa Brita Holmström glädjen att visa ett brev från Kyrkans utlandshjälp. I brevet tackas ”Pargas Stockmann” som är unik när det gäller stödet till kyrkans utlandshjälp; bland alla församlingar i landet är lilla Missionsboden näst bäst på att bistå med stöd.
– Sedan 2012 har vi varje år fått ihop över 30 000 euro. I fjol var resultatet cirka 32 485 euro, varav 12 000 euro gick till Finska Missionssällskapets projekt bland masaier i Tanzania, berättar Brita Holmström.
Det som man gärna lyfter fram kring projektet är att omskärelse av flickor har upphört.
Sedan starten har diakonissa (numera pensionerad) Gitta Sjöblom varit en av medarbetarna på Missionsboden. Hon ingår numera i tisdagsgruppen och ser många stamkunder där hon sitter vid kassan.
– Det finns folk som har öga för saker och hittar alltid någonting, säger hon.
Man donerar saker till Missionsboden där medarbetarna sorterar dem, prissätter och placerar i butiken. Lite trångt är det visst, men nog kan man göra fina fynd.
Det som mest kommer in och går åt är kläder, textilier, kärl, böcker.
Eva Sjöström som är bokansvarig säger att speciellt barnböcker är efterfrågade. I bokhyllor och -lådor hittar man bl.a. nya böcker, klassiker, faktaböcker, lyrik, ungdomsböcker.
Bokpriserna är från 20 cent uppåt.
Det kommer faktiskt in så pass mycket kläder och textiler så att man kan donera en del vidare till Frälsningsarmén, UFF, Hoppets Stjärna och Röda Korsets klädlager. Kläderna ska förstås vara hela och rena, inte urtvättade eller noppiga.
Det som man inte tar emot är el-grejor och inte heller flytvästar, bilbarnstolar, cykelhjälmar och ridhjälmar eftersom man inte kan garantera att de är trygga och säkra.
Klockan närmar sig 15 och bakom dörren finns redan en kort kö. En av kunderna i vimlet är Birgitta Granvik som berättar att hon letar efter tavelramar (amatörkonstnär som hon är) och böcker. Ibland köper hon borddukar, kläder, även nya yllestrumpor samt väskor och kassar.
Missionsboden har öppet tisdag och torsdag klockan 15–19 samt lördag klockan 10–13. Boden fungerar även som diakonilager, det vill säga de som har det knepigt kan via diakonin få saker gratis.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi