”Musik i mars” lyfter upp lokala musiker

Jazz with Sting. Trion Sofia Finnilä som solist, Risto Toppola på gitarr och Mikko Pettinen på trumpet. Bild: Pargas kultur.

På fredag inleds den månadslånga musikfestivalen ”Musik i Mars” som ordnas i hela Pargas och koordineras av Pargas kultur.

Den årligt återkommande festivalen med konserter och olika musikevenemang ordnas under mars månad i Pargas. Det är Pargas stads kulturgäng som tillsammans med många olika aktörer arrangerar evenemanget som bjuder på både musikfilmer, dansföreställning, olika konserter och den egna konsertserien ”Närproducerat” som förevisas i alla kommundelar.

Ett digert kulturutbud

– Vi hoppas nå folks medvetande och intresse bättre då vi klumpar ihop allt program så här, istället för att ordna enskilda evenemang, säger Pargas kulturchef Ann-SofieFia” Isaksson.

Det är ett digert kulturutbud man erbjuder och på frågan varför man har valt att ordna musikfestivalen just i mars, säger Isaksson att det är en bra månad såtillvida att det inte händer så mycket annat. Hon konstaterar att senare på våren i april och maj lockar ofta stug- och båtlivet och folk ger sig kanske inte tid på samma sätt att besöka olika musikevenemang.

Den månadslånga musikfestivalen inleds nu på fredag den 1 mars i Nagu på restaurang L´Escale med en musikalkonsert som bjuder på både kärlek och humor. Det är artister och skådespelare från Musikteater i Österbotten som uppträder och som arrangör står kulturföreningen Multiculti i Nagu.

 Närodlade musiker och återvunnen musik

Pargas kultur egna konsertserie ”Närproducerat” kan man se första gången i Iniö den 2 mars. Närproducerat bjuder på närodlade musiker och återvunnen musik och det utlovas en musikaliskt varierande musik med både yngre och äldre Åboländska musiker och solister som Soraya Kraufvelin, Tina Pettersson-Mäki, Gustav Nyström, Andréas Rantala, Rebecka Pahlman, Anna-Maria Buehler, Gabriel Björkqvist, Alfons Leham och Anton Elmvik. Konserten leds av Riddo Ridberg och Odwar Bäcklund står för ljusplaneringen.

“Hoppas folk kommer och ser den”

Den ambulerande biografen Bio Sydväst erbjuder filmvisningar och visar bland annat den amerikanska musik- och dramafilmen Priscilla, som kan ses i Iniö, Houtskär, Korpo, Nagu och Pargas.  Filmen handlar om fjortonåriga Priscilla Beaulieu som bor på en amerikansk militärbas i Tyskland där hennes familj är stationerad. Hon förälskar sig i rockstjärnan Elvis Presley som gör sin militärtjänst på basen.

–  Hoppas folk kommer och ser den, filmen har fått jättebra kritik, säger Isaksson och lyfter fram att man i år har valt att fokusera på musikfilmer.

Alla jazzälskare ska pricka in onsdagen 27 mars då det blir ”Jazz with Sting” i PIUG i Pargas med trion Sofia Finnilä som solist, Risto Toppola på gitarr och Mikko Pettinen på trumpet. Folkrörelsen som kommer från Pargas och spelar instrumentala låtar komponerade av Riddo Ridberg är tillbaka igen och ger en konsert den 23 mars i Kultursalen i Pargas.

Gratis bandkonsert till förmån för Gazas barn

I samband med musikfestivalen sammanfaller också den årliga Arkipelagveckan 18-22 mars och Arkipelag musikinstituts elever bjuder bland annat på en gratis bandkonsert till förmån för Gazas barn måndagen 18 mars på restaurang Hunger & Törst i Pargas.

–  Vi önskar att folk tar sig tid att gå på dessa evenemang, säger Isaksson och säger att åtminstone färgen på musikfestivalens affisch skvallrar om att våren är på väg!

På webbplatsen pargas.fi/musikimars hittar man programmet och priser i sin helhet.

 

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*