Naturvak förbryllar

Matti Agge har hittat en vak, till vilken man inte har hittat någon förklaring. Bild: Maija Arosuo.

I Brattnäs sundet har fiskaren Matti Agge hittat en vak, till vilken man inte har hittat någon förklaring.
Matti Agge, som är yrkesfiskare och brukar fiska söder om Långholmen har upptäckt ett oförklarligt naturfenomen i Brattnäs sundet. Direkt efter att isen kom i december, uppstod det mitt i sundet ett runt hål som var cirka 40 centimeter i diameter, där det bubblade upp luft. Det har bubblat så kraftigt i hålet att vaken har hållits öppen under hela vintern, trots att sundet har varit täckt av ett tjockt istäcke.

– Jag har fiskat med nät här i sundet de 25 senaste vintrarna och jag har aldrig tidigare sett någon liknande vak, säger Agge förundrat.

Till en början trodde fiskaren att det kunde vara en död älg eller en tunna, ur vilken luft eller gas sipprade ut, men den skulle under vintern har drivits iväg av havsströmmarna. Hålet är mitt i sundet där vattendjupet är 8-9 meter.

Vattenexperten Juha-Pekka Triipponen vid ELY-centralen tror som en första gissning att fenomenet kan bero på ett sprucket avloppsrör då hålet är nytt på platsen.

Kan vara en underjordisk källa

Pargas miljövårdschef Carl-Sture Österman säger dock att det inte borde finnas några rör eller andra utsläpp vid platsen. Enligt honom kan ibland algmassor som samlats på botten förorsaka bubblande metanutsläpp. Men vakens plats är inte passande för det.

Enligt Österman kunde en förklaring vara en underjordisk källa, som av någon anledning har aktiverats. Mellan Bläsnäs och Malmnäs går en grusås, som fortsätter söderut under havet. Där finns det källor som förorsakar svaga punkter i isen också på Kyrkfjärden.

– Det är mycket intressant at det har uppstått en sådan här ny vak. Om den uppstår igen nästa vinter, kan vi ta vattenprov på den. Då ser man om det är fråga om sött vatten. Om källan håller isen öppen hela vintern från åtta meters djup är det fråga om en mycket stark källa.

Den här vintern förblev fenomenet olöst. Vi tar emot tips från allmänheten på vår Facebook-sida. Är det trots allt fråga om Brattnäs monstret eller en rysk ubåt?

Maija Arosuo

Översättning: Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*