Njut av nuet!

Ofta är vi trötta – inte för att vi har gjort för mycket – utan för att vi har gjort för litet av det vi på riktigt tycker om att göra. Vi glömmer bort att varva ner, skapa tid och utrymme för att bara njuta i vardagen och sänka det ofta, alltför höga tempot. I det här numret av PK har vi fokuserat på Hygge – det vill säga välmående och välbefinnande – och saker vi tycker om att göra. Enkla saker i vardagen som sätter guldkant på tillvaron när höstmörkret småningom gör sig påmint.

Det danska konceptet Hygge handlar om att njuta av det lilla och uppnå en känsla av välbefinnande. Det kan handla om att njuta av det goda i livet som en middag i goda vänners lag över ett glas gott vin – men det kan också vara ens familj, vänner och det varma skenet från brasan. Ett skönt bastubad eller ett dopp i det blå. Eller en fyllig och välsmakande choklad.

Vad är det då som kan öka vårt välmående och välbefinnande? I detta nummer av PK lyfter vi bland annat fram vinterbadandet och yogan – och inte minst chokladen. Kända hälsoeffekter av att vinterbada är bland annat att adrenalinet stiger – både före och under själva doppet, endorfinerna ökar och får oss att må bra. Detta i sin tur kan lindra smärtor. Bastun i sin tur är ett utmärkt sätt att slappna av på – samtidigt som det är bra för hygienen. Många av våra viktiga system i kroppen triggas i gång i bastuns värme och många studier visar att bastubad sätter igång immunförsvaret och hormonsystemen som i sin tur har en positiv effekt på nervsystemet.

Yoga har också positiva effekter på den allmänna hälsan. Studier visar att yoga, liksom annan fysisk träning, kan sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket och hjälpa till att minska oro och depression. Och fördelarna med choklad? Ja, de är många! Googlar man runt en stund hittar man snabbt många orsaker till varför det är så bra med denna godsak. Choklad gör dig bland annat gladare och stärker hjärtat….Den som söker han finner. Men vi ska inte underskatta tankens kraft – att tänka positivt och lyfta fram de positiva sakerna, gör att vi mår bättre. Tankarna är kopplade till våra känslor som i sin tur är kopplade till en handling.

För många är stugan den plats där vi laddar batterierna och slappnar av – även detta kan du läsa om i tidningen. För familjen Eriksson-Mattsson är stugan deras smultronställe och platsen där de kopplar av och samlar energi. Familjen har dessutom två stugor. Var är ditt smultronställe och hur skapar du ett positivt tankeflöde?

Önskar er en höst fylld med välmående och välbefinnande!

Malin Johansson
Redaktör

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*