Nordiska mästerskap till skogs

Växande hobby. Drivande taxar har ökat i popularitet de senaste åren och därmed arrangeras också flera tävlingar av olika slag runtom i landet.  Foto: Mikael Heinrichs.
Växande hobby. Drivande taxar har ökat i popularitet de senaste åren och därmed arrangeras också flera tävlingar av olika slag runtom i landet. Foto: Mikael Heinrichs.
På lördag kan det höras ett och annat glatt skall ute i skogarna då det är dags för tax-NM. Javisst, nordiska mästerskap för drivande taxar.
Det är först och främst i avelssyfte man arrangerar den här typen av tävlingar med terrängprov.
Sammanlagt 13 hundar från Finland, Sverige, Danmark och Norge deltar. Det handlar om de tre främsta från varje land samt den försvarande mästaren som för tillfället är Norges representant.
Att det handlar om prestigefyllda arrangemang råder det inte heller någon tvekan om. Hundar och förare anländer i morgon fredag till tävlingscentret i Tuorla i Pikis och man inleder med en festlig galamiddag för deltagarna.
På lördag är det dags för tävlingarna med terrängprov som går av stapeln i skogsområden i Pargas och Nagu. Terrängerna lottas ut bland deltagarna och hundarna – i det här fallet faktiskt uteslutande strävhåriga taxar – tar sig an sina områden i två heat på 80 respektive 40 minuter. Tävlingsdagens totallängd får vara maximalt 8 timmar.
– Det finns ett noggrant regelverk för hur de olika tävlingsmomenten går till, men det kanske blir för detaljerat att gå in på de exakta reglerna, konstaterar Olli Uusitalo från Pargas som fungerar som terrängmästare vid NM-tävlingarna i år.
Meningen är att taxarna driver räv, hare, hjort och rådjur som specificerats i regelverket. I år har varit ett exceptionellt gott hjort- och rådjursår.
Varje hund bedöms av två domare och dessutom finns en terrängguide med vid varje område. Guiden är oftast antingen markägaren eller hens representant.
– Jag vill framför allt tacka alla markägare och jaktlag som varit välvilliga till att låta oss använda deras marker under den här dagen. Samma sak gäller terrängguiderna som ställer upp frivilligt. Samtidigt håller jaktlagen på de berörda områdena paus i sin älgjakt under lördagen, säger Uusitalo.
Grenen och hobbyn upplever ett uppsving just nu och Uusitalo påminner om att tävlingarna i slutändan gynnar alla jägare, eftersom ett av syftena med tävlingarna är att hitta goda avelsdjur.
– Dessutom knyts det alltid mycket kontakter under tävlingsveckosluten, säger han.
Förutom den individuella tävlingen ordnas också en lagtävling där de tre främsta hundarnas resultat nationsvis räknas ihop. Finlands trio är topptrion från FM i Kuopio 2014.
– Taxen är en mångsidig hund som lämpar sig bra för spårning, jakt, agility och förstås som sällskapshund, säger Uusitalo.
Det är Turun seudun mäyräkoirakerho som fungerar som arrangör för tävlingarna. Prisutdelningen står i tur på lördag kväll i Tuorla.
– Det handlar trots allt om en liten klubb och arrangemangen är rätt tidskrävande. Budgeten är också rätt stor med tanke på vår övriga verksamhet. Utan sponsorernas hjälp skulle det inte gå ihop, påpekar Uusitalo.
Det är första gången tävlingarna arrangeras i Pargastrakten, tävlingsarrangemangen roterar mellan de olika deltagande länderna.
NM-tävlingarnas webbplats hittar du här (extern länk).
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi