Om ljus och skuggor

Mikael Heinrichs.
Då ljusfestivalen Lux Archipelago som bäst pågår, luciaomröstningen är inne på slutrakan (har ni kommit ihåg att rösta?) och vi är rätt så exakt en månad ifrån årets mörkaste dag, kändes det på sin plats att snacka om gatubelysning med både Pargas stad och underleverantören som har hand om underhållet av dem.
Precis som Bjarne Ulriksson konstaterar finns det få saker som engagerar folk lika mycket som söndrig eller bristfällig gatubelysning. Den andra kunde kanske vara dåliga vägar.

Släckta gatulyktor – och skuggor – i kombination med dåliga vägar då? Ja, det är en helt annan femma.

Att ha en fungerande gatubelysning är först och främst en trygghetsfaktor, men också en trivselfaktor. En mörk gränd eller bakgata ser inte bara skrämmande ut, utan bidrar samtidigt till att minska på trivseln i sin näromgivning.
Den pågående ljusfestivalen Lux Archipelago i staden bidrar – åtminstone tillfälligt – med en del extraljus som först och främst bidrar till trivseln. Alla ljusinstallationer kanske inte är så märkvärdiga, men det behöver de inte heller vara.
Men kan man så kan man också med relativt små och enkla medel få till stånd rätt mycket. Bara man orkar och ids. Litet som Janne Lindgård och Olli Suorlahti i befolkningsskyddet Grottan kommer att göra nu på lördag. Innan den i ordningen tionde Ambient Evening-tillställningen blir det nämligen en workshop som fokuserar på ljus och skuggor.
Skuggor är inte heller något man behöver vara rädd för, åtminstone inte i den här tappningen som det bjuds på i grottan på lördag.
Däremot finns det andra skuggor man kanske får lov att se upp med på ett annat sätt. Till exempel de skuggor som den tioåriga flickan som för en vecka sedan utsattes för ett överfall i centrala Pargas sannolikt nu är rädd för.
Tyvärr finns inte det ena utan det andra. Ljus och skugga har ett samspel som är få förunnat. På gott och ont.
Men får man ljuset rätt riktat, blir inte heller skuggorna särskilt långa eller skrämmande. Det är helt enkelt en inställningsfråga.
Släckta gatulyktor – och skuggor – i kombination med dåliga vägar då? Ja, det är en helt annan femma.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi