PK får nya moderna utrymmen

renovering
Om en månad flyttar PK ner till gatuplan. Juhani Helenius renoverar i de nya utrymmena. Bild: Malin Johansson.

Från och med maj blir det enklare för kunderna att komma in och ställa en fråga i stället för att ringa till Pargas Kungörelser. Redaktionen som nu finns i Konstra huset på Malmen kommer att flytta en våning ner till nyrenoverade utrymmen.

Åbolands Fastigheter köpte Konstra huset i fjol efter att ha verkat i fastigheten sedan 2015. Före det fanns kontoret i Andelsbankens hus ett stenkast ifrån. I vår fyller dessutom Åbolands Fastigheter 30 år och Vd och ägaren Rabbe Holmberg säger att det delvis var med tanke på företagets framtida utveckling och tillväxt som han valde att köpa hela fastigheten av Tage Eriksson, som då ägde huset.

– Jag hade inte egentligen från början tänkt köpa hela huset, men Tage var mogen för en försäljning och ett halvt år senare gjorde vi affär. Med tanke på företagets framtida utveckling kan det vara bra att ha detta hus och här finns också många hyresgäster.

Många hyresgäster i huset

Det var Tage Erikssons pappa Lennart Eriksson som byggde Konstra huset år 1965. Då var Konstra huset ett varuhus. Övre delen av huset mot Gamla Bläsnäsvägen byggdes först 1975. Det har under årens lopp funnits många olika verksamheter i huset och idag har Holmberg ett tiotal hyresgäster och ett par nya på kommande. Förutom Åbolands Fastigheter i nedre våningen och PK i övre våningen som snart flyttar ner, finns det i fastigheten bland annat en läkarcentral, bilskola, tre tandläkarmottagningar, fysioterapeut, naprapat, shippingbolag med mera.

– Vi strävar efter att göra fastigheten till ett modernt affärshus och önskar nya hyresgäster välkomna till de lediga utrymmen som finns kvar. Vi har ett bra läge här och det finns gott om parkering.

Redaktionen flyttar till gatuplan

Då ägarbytet blev aktuellt framkom det också att PK behöver mera utrymmen och lösningen blev att hela redaktionen flyttar till gatuplan för att komma närmare kunderna och öka synligheten. Det stora utrymmet på gatuplan har nu byggts om till tre mindre utrymmen varav ett blir PK:s redaktion.

Marja Helenius från inredningsbyrån Perla Interior Oy har planerat de nya utrymmena och hon kommer också själv att hyra ett av dessa i nedre våningen och flytta inredningsbyrån från Åbo till Pargas där hon tillsammans med sin man Juhani bott sedan länge. Juhani äger företaget Best Builders som utför renoveringen av utrymmena.

– Det har varit ett utmanande utrymme att planera så tillvida att det är relativt lågt till tak och avlångt, säger Marja som ändå är övertygad om att slutresultatet kommer att bli moderna och funktionella arbetsutrymmen.

Övriga medverkande i renoveringsarbetet är: Tunturi Tec Electric, Pargas Glastjänst, Raami, Sähkölukko, Airon, Archipelago Design, Airiston Putkityö, Kuivatalo, Turun Ykkösparketti, Vehasen Purkutyö, SW Energia Oy med flera. Samarbetet med staden kring byggnadslovet har löpt smidigt och i anslutning till det köptes ett 367m2 stort parkeringsområde mot Strandvägen som nu ingår i fastigheten.

Energieffektiv fastighet

För att få in mera ljus i utrymmet har man lagt in två nya fönster. Den ca 370m2 stora golvytan har nu ett modernt vinylgolv för att vara så slitstarkt som möjligt. I helhet ingår ett nytt kök, tre toaletter och ett stort mötesrum för Åbolands Fastigheter som också kan hyras av utomstående. Grundrenoveringen har omfattat allt från ytor till el- och ventilationssystem till nya ytterdörrar och armaturer.

Projektet har erhållit energistöd från Business Finland och beviljats grön finansiering från Nordea.

– Vi försöker göra detta på ett ekologiskt och energieffektivt sätt och tanken är att installera solpaneler på taket i framtiden och göra fastigheten mera energieffektiv, avslutar Holmberg.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*