PK på byabesök i Pjukala ”Alla Laurénare i Pargas är mer eller mindre släkt med varandra”

Flygbild. Norrgård är till vänster (rött tak) och Södergård till höger (grått tak). Bild: Privat

Drygt tre kilometer sydväst från Pargas centrum ligger byn Pjukala. PK hälsade på i byn en stekhet eftermiddag i juni och stiftade bekantskap med gårdarna Norrgård och Södergård.

Sjuder av liv

Det råder lite av en Bullerby-känsla då man svänger in till de gamla vackra gårdarna som ligger inbäddade i grönska den här tiden på året. Här sjuder det av liv – hundar, ungar och kanske till och med hembränt äppelvin. På Pjukala Södergård finns det nämligen 18 vackert beskurna äppelträd i trädgården. I det gula huset på gården Södergård bor pappa Peter Laurén (42), mamma Annette Laurén (40) och barnen Edward (15) och Sofia (11). I det andra gula huset bredvid i Norrgård bor John (48) och Kajsa Laurén (45) tillsammans med barnen Ingrid (17), Edith (13) och Amos (10). Gårdarna har gamla anor och enligt historieböckerna övertog släkten Laurén skötseln av Pjukala redan år 1794. Både Peter och John är ättlingar till stamfadern Isac Laureus från 1700-talet, sedermera ändrades efternamnet till Laurén.

– Vi är fjärde generationen som bor här på Södergård, säger Peter som tillsammans med frun Annette flyttade till gården är 2009.

Södergård. Här bor Peter (f.v.), Edward, Sofia och Annette Laurén. Bild: Malin Johansson

Pjukala Södergård har en areal på 100 hektar, varav 50 hektar är åker. Peter jobbar som planeringsingenjör på det lokala företaget Q Power och Annette är ekonomichef på Aboa Vetus Ars Nova stiftelsen.

– Vi är redan åttonde generationen som bor på Norrgård, säger John.

Han flyttade tillsammans med frun Kajsa till Pjukala år 2010, men övertog gården år 2011. Till Norrgård hör 30 hektar mark, varav 16 hektar är odlingsmark. John har jobbat på bank sedan år 2002 och är förtillfället Senior Premium Banker på Ålandsbanken i Pargas. Frun Kajsa jobbar som kundchef på Nagu Andelsbank.

Norrgård. Här bor John (f.v.), Edith, Amos och Kajsa. Ingrid saknas på bilden. Bild: Malin Johansson

John och Peter berättar att det i ”gamla Pjukala” inte finns många nyinflyttade och det totala antalet adresser med sommarstugorna medräknade ligger omkring 30. Enligt statistik från Pargas stad är antalet invånare i hela Pjukala omkring 250.

– Alla Laurénare i Pargas är mer eller mindre släkt med varandra, konstaterar Peter.

15-åriga Edward som har växt upp på Södergård stortrivs i sin by.

– Det är bra då man kan fara ut och jaga när man vill på sin egen mark. Vi bor på landet, men har ändå nära till centrum.

Edwards mamma Annette håller med och berättar att gårdarna har en egen strand där man ofta tillbringar tid tillsammans.

– Den är lite av en knytpunkt på sommaren.

Bra gemenskap i byn

Förutom att man ofta träffas vid stranden på sommaren hör också den årliga kräftskivan till en av sommarens höjdpunkter. Idén till kräftskivan kom till under midsommarfirandet år 2011och sedan dess har den årliga kräftskivan cirkulerat mellan olika hushåll och idag är man närmare 30 personer då man samlas runt bordet.

– Vi har en ”kiva” gemenskap här, det är tryggt och skolan ligger också nära, säger Kajsa.

John inflikar att det nog för det mesta är lugnt och stillsamt i Pjukala, men en gång smällde det till ordentligt. Det var visserligen på 1980-talet i samband med att Johns morfar sade att ”det är så lugnt i Pjukala jämfört med Malmen” – i samma ögonblick small det.

– Det blev polispådrag här då och det visade sig att det var en gammal armébomb som hade kastats in genom ett fönster, berättar John och säger att man nog hade sina aningar om vem den skyldige kunde vara.

En liten bit ifrån gårdarna ligger Pjukala folkhögskola. Folkhögskolan startade sin verksamhet på gårdarna på initiativ av den dåvarande ägaren av bägge gårdarna Johan Wilhelm Laurén.

Fortsätter man förbi gårdarna kommer man till Pexor där byns berömda ihåliga ek finns.

– Man kan gå in i trädet, säger John och berättar att många besöker byn bara för att få se den gamla eken som en gång i tiden har brunnit.

Hemförsäljning på gårdarna förr i tiden

Förr i tiden hade man hemförsäljning på gårdarna i Södergård och Norrgård och Peter berättar att det har funnits både grisar och kalkoner på gårdarna. Idag finns det inte längre någon boskap på gårdarna – det är endast katten Mella och hunden Jeppe som huserar på Södergård.

– Man vill ju nog försöka få gården att gå vidare inom släkten, säger Annette och får medhåll av Peter, John och Kajsa.

De olika byarna PK besöker får också delta i en liten tävling som består av pilkastning och att fälla ett torn av burkar med tre bollar. I pilkastningen fick Pjukala 19 poäng och de fällde sju av de 10 burkarna.

 

Malin Johansson
Linn Turkki

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*