Snart har 180 doser coronavaccin getts i Pargas

rokotus
Det är ännu oklart när allmänheten kan börja vaccineras i Pargas. Foto: Carina Holm

Efter torsdagen den 14 januari har sammanlagt 180 doser coronavaccin getts i Pargas.

I morgon kommer nya doser till staden och infektionsskötaren Carola Silander-Lehtinen betonar att man följer THL:s riktlinjer när det gäller i vilken ordning Pargasborna vaccineras.

– Alla doser som vi får använder vi. Först vaccineras den personal som arbetar med coronaprovtagningar, på infektionspolikliniken, jourmottagningen samt personalen inom åldringsvården. När de har vaccinerats börjar vi vaccinera åldringar på äldreboendena.

Redan på fredag den 15 januari ges de första doserna i äldreboendena i Iniö och Houtskär.

Få doser i taget kommer till staden

Hon hoppas att alla skulle förstå att Pargas bara har fått små mängder vaccin hittills, och de ska också räcka till skärgårdsdelarna.

– För tillfället får vi 120 doser i veckan. Det är ett stort pusslande. Samtidigt ska de som har fått sin första dos få följande efter tre veckor, så en del av det vaccin som kommer då går till det.

Telefonerna på hälsocentralerna går heta när människor ringer för att fråga om när de kan vaccineras.

Personalen behöver arbetsro

Samtidigt skulle personalen behöva lite arbetsro både för att hinna med coronarelaterat arbete och sina vanliga arbetsuppgifter förutom vaccineringsfrågor.

– Jag hoppas att människor skulle ge sig till tåls. Så fort vi har mer information om när allmänheten kan vaccineras så meddelar vi om det. Ingen behöver vara orolig för att inte få sitt vaccin, men så längt är vi inte ännu.

Hon säger att man inte ens vid sjukvårdsdistriktet vet hur många doser regionen får till exempel vecka 5.
– Vi ska också komma ihåg att Pargas fick sina allra första doser den 8 januari, då vaccineringarna här började.

Carina Holm

carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*