Stämningsfull julmarknad i Granvik

Det är nu tredje året i rad som Ewa Essén tillsammans med Minna Lindberg arrangerar julmarknad på gården. Bild: Malin Johansson.

Veckan innan jul har man möjlighet att skaffa de sista julklapparna och insupa julstämning på Granviks julmarknad 15-17 december klockan 10-16.

Inbjudande gårdsmiljö med utsikt över havet

Då man svänger av från Skärgårdsvägen ut mot Granvik längs slingrande vägar känner man sakta lugnet infinna sig. Med två veckor kvar till lillajul är gräsmattorna fortfarande gröna och luften känns mild. Här och där skymtar någon ljusslinga som har plockats fram för att lysa upp mörkret och skapa julstämning. Efter att ha kört drygt cirka sju kilometer längs Granviksvägen skymtar mitt mål på vänster sida om vägen – ”Ewa på Loftet” står det skrivet på en skylt och litet längre fram skymtar små röda stugor som bildar en inbjudande gårdsmiljö med utsikt över havet.

Här bor Ewa Essén tillsammans med sin man Ray sedan drygt 20 år tillbaka. Paret har också en lägenhet i Åbo, men som pensionärer tillbringar de gärna största delen av sin tid här. De många byggnaderna på gården kräver sitt och trädgården behöver tas omhand. Som bäst håller man på och färdigställer renoveringen av en gammal ladugården som skall vara klar till julmarknaden den 15-17 december. Det är nu tredje året i rad som Ewa tillsammans med Minna Lindberg arrangerar julmarknad på gården. Minna driver också inredningsbutiken Wanha Wallis i Pargas centrum. I år har man valt att koncentrera marknaden till endast tre dagar från klockan 10-16, medan man ifjol höll öppet under hela fem veckoslut.

– Vi vill erbjuda en traditionell julmarknad och det här är ju det jag gillar att göra allra mest, småler Minna.

Traditionella hantverk till hembakta limpor och bakverk

Ewa håller med och säger att Minna är en riktig eldsjäl och berättar att man kommer att kunna fynda allt från traditionella hantverk till hembakta limpor och bakverk. Inhemska äppel från Rahkonens äppelträdgård på Heisala kommer också att finnas till salu.

– Med vår julmarknad vill vi erbjuda en upplevelse för våra besökare och tidigare år har vi också haft många långväga besökare som i år igen har frågat efter marknaden, säger Ewa.

Produkter av lokala hantverkare

Ewa driver företaget ”Ewa på Loftet” och i en av de gamla gårdsbyggnaderna på gården väver hon trasmattor, syr lapptäcken och tillverkar antiknallar. Dessa produkter kommer också att finnas till salu på julmarknaden. Minna kommer att sälja en del produkter som hon också har till salu i butiken Wanha Wallis som till exempel Maileg tomtar av olika storlekar, ljus, servetter, fårskinn från Korsnäs i Nagu och andra mindre inredningsdetaljer till julen. Några kransar planerar hon också att göra bara inspirationen infinner sig. Till salu finns även sockor, tossor, ylleblusar och vackra klänningar för barn, alla produkter är tillverkade av lokala hantverkare.

– Vi försöker lyfta fram olika lokala hantverkare och deras produkter som kanske inte annars får så stor synlighet, förklarar Eva och visar upp en härlig röd-vit rutig klänning som passar ypperligt för en liten flicka till julens högtider.

Återvinning är viktigt

Återvinning är viktigt för Ewa och det är något som också syns i alla hennes produkter. På julmarknaden går det bra att betala kontant eller via MobilePay.

Inne i lusthuset på gården står det framdukat kaffe och hembakta småkakor. Hår får också de som besöker julmarknaden slå sig ner och i lugn och ro njuta av en kopp kaffe eller glögg och något hembakt. Till salu kommer det också att finnas hembakt limpa, dadelkaka och småbröd från Lilltervo. Utsikten från lusthuset är slående och julkänslan blir alltmer påtaglig där vi sitter i lusthuset omringade av vackra ting, levande ljus och en kopp gott kaffe.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*