Storken har landat i Nagu

man framför rutschkana med konstgjort storkbo.
Tero Tuomisto har tillverkat storken som ny pryder rutschkanans tak vid Kommyunalstugan i Nagu. Vårutställningen är ett samarbete mellan Multiculti, Nagu Marthaförening, Kombis konstverkstad och daghemmet Karusellen.

Tero Tuomisto är den nyaste styrelsemedlemmen i Multiculti i Nagu. Storkboet han skapat är en del av evenemanget Vårkultur.

Våren har anlänt till Nagu och med den evenemanget Vårkultur på Kommunalstugans gård. Årets tema är fåglar och på gården finns bland annat fågelmålningar, ett vackert svanpar och tjäder. Det som man nog först lägger märke till är storkboet på rutschkanans tak. Den verklighetstrogna takstorken får garanterat flera förbipasserande att gnugga sig i ögonen.

– Den tog slutligen bara en arbetsdag att göra, fördelat på en vecka, säger fågelns ”pappa” Tero Tuomisto.

Kroppen är av hönsnät och ovanpå har han limmat remsor av linnetyg med en blandning av Erikeeper och vatten. Slutligen målade han fågeln med Miranol.

– Det är en rolig och trygg teknik, som även barn kan använda.

Till hans verk hör även måsen och praktejdern som pryder skjulets vägg. Många fåglar har en QR-kod på sig och genom att skanna den kan du lyssna till hur fågeln låter.

Tuomisto bor med sin fru Raili på sin sommarstuga i Nagu cirka 10 månader om året,och hit kom de som vårfåglarna 2015, då de köpte en stuga i Klobbnäs. De återstående två månaderna tillbringar de i Spanien. Det var där han också fick idén till takstorken. I Nagu vill de vara en del av lokalsamhället och det bästa sättet att komma med är att delta i föreningarnas verksamhet. På vintern har Tuomisto bland annat varit med och skapat ljusevenemanget Lux Archipelago och nu deltar han för första gången i Vårkultur som föreningen Multicultis nyaste styrelsemedlem.

– Gemenskapskänslan här i Nagu är påtaglig, berömmer Tuomisto.

Tuomisto är arkitekt till yrket och han och frun Raili har massor av kreativa idéer.

– För vinterevenemanget Lux Archipelago har vi sökt stöd genom den deltagande budgeteringen för Pargas stad. Evenemanget är ett av förslagen som man nu kan rösta på.

– Att vara pensionär är väldigt hektiskt. Jag kan inte sitta stilla, konstaterar han.

man installerar konstverk i form av en stork.
Tero Tuomisto är en av de som tillverkat fåglar för vårkulturutställningen vid kommunalstugan i Nagu. Foto: Fred Sundén.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*