Tid för fantasi och kreativitet

Sommarlägret Parlandia samlade många unga och ivriga konstnärer i Pargas. På bilden Linnéa Nordling och Vilda Fagerlund.

Under den första sommarlovsveckan deltog 14 barn från årskurs ett till fyra i fantasikonstlägret Parlandia som arrangerades av Åbolands ungdomsförbund tillsammans med Åbolands Bildkonstskola KonsTila, Sydkustens Ordkonstskola och Åbolands Teaterskola. Då stadens ungdomssida denna sommar jobbar främst med mobilt ungdomsarbete genom Walkers-projektet, och därför inte ordnar några barnläger, beslöt sig arrangörerna för sommarlägret Parlandia att samarbeta. Stella Tiisala som är programansvarig och bildkonstlärare på KonsTila är nöjd med lägret och utrymmet.

– Vi har ett fantastiskt utrymme här på Fredrikaplan på Gamla Malmen. Vi tror på barnens kreativitet och förmåga att använda sin egen fantasi på många olika sätt.

Tiisala har hand om bildkonsten och allt material under lägret, medan Paola Fraboni från Ordkonstskolan är den som i sin tur inspirerar barnen till att skriva sin egna berättelser och sätta ord på fantasin. Utöver Tiisala och Fraboni medverkar också Mecki Ruokolahti och Linda Åkerlund från Åbolands teaterskola som ledare på sommarlägret.

Fantasistad i skärgården där allt är möjligt

Namnet på lägret, Parlandia, handlar om en fantasistad i skärgården där allt är möjligt. Fraboni berättar att man tillsammans med barnen har besökt och fotograferat olika platser i centrum, som till exempel centralparken, och sedan har barnen fått använda sin fantasi och kreativitet och skapat minimiljöer utgående från de platser man besökt. Någon har skapat en simhall, andra klätterställningar och rutschbanor och tanken är att dessa sedan placeras ut i de riktiga miljöerna och så tar man nya bilder på platsen.

Två glada deltagare på lägret är 7-åriga Linnéa Nordling från S:t Karins och 7-åriga Vilda Fagerlund från Pargas. De visar stolt upp sin minimiljö som föreställer en rutschkana och båda tycker att det har varit ett roligt läger då de också har vistats mycket utomhus. Till exempel teaterövningarna har man hållit utomhus. Viivi Salovaara som börjar på årskurs två i höst sitter och klipper ut en kanin och tycker att det bästa på lägret har varit att måla och att leka i centralparken.

Längst bak i rummet finns en stor monstervärld som skapats av Cedric Hampf, 9 år, och Alfred Eriksson, 9 år.

– Det här är en monstervärld och det största monstret är ”Big Foot”. Jag gillar att pyssla, säger Cedric.

Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*