Uppträdanden ska vara roliga för kören och publiken

Körövning. Barnkören Da Capo övar på tisdagarna i Malms skolas gymnastiksal. Foto: Leena Lehtonen.
Körövning. Barnkören Da Capo övar på tisdagarna i Malms skolas gymnastiksal. Foto: Leena Lehtonen.
Det är tisdag eftermiddag och skoldagen är slut för de flesta skoleleverna i årskurserna 3-6. Men inte riktigt för alla. I Malms skolas gymnastiksal samlas 21 elever i åldern 9 till 13 år. Majoriteten är flickor men med finns också fyra pojkar. Eleverna är från Malms, Skräbböle och Sunnanbergs lågstadieskolor och hälften av dem är nya treor.
Det är dags för barnkören Da Capos övning som hålls varje tisdag. Först på plats är körens dirigent, lärare Åsa Hermansson som drar fram pianot från redskapsförrådet. Salen används som gymnastiksal så man kan inte ha pianot framme hela tiden.
Två körmedlemmar plockar fram mikrofoner och kontrollerar att de fungerar. Så småningom börjar kören vara samlad med undantag av några som är sjuka eller råkar vara på resa.
Innan man börjar sjunga dagens program öppnar man rösten och gör avslappnande rörelser.
Da Capo har årligen flera uppträdanden. I april blir det två konserter, den ena på Fridhem i Houtskär och den andra i Malms skola.
– Vi kommer att åka på körläger till Houtskär 8-9 april, berättar Åsa Hermansson.
På fredagen besöker man Träsk skola och sjunger för skolans elever och tillsammans med dem. Då blir det bland annat Mamma Mia-sånger som finns på körmedlemmarnas önskelista.
Själva körlägret med övningar hålls i Skärgårdsskolan. På lördag morgon blir det allsång och uppträdanden på åldringshemmet Fridhem från klockan 10 till cirka 11. Det är öppet för alla intresserade och i programmet finns glada och vackra sånger på svenska och engelska. Kören lär sig alltid sitt program utantill och sjunger såväl en- och tvåstämmigt som kanon och solo.
– I fjol när vi besökte Fridhem, blev vi väl mottagna och välkomnades på nytt, berättar Åsa Hermansson.
Tisdagen den 12 april klockan 18 får föräldrar, mor- och farföräldrar och andra intresserade lyssna på de jätteduktiga ungdomarna. Då blir det en Sing along-kväll i Malms skola då publiken får sjunga med i en del låtar.
Barnkören Da Capo lyder under medborgarinstitutet Skärgårdens kombi.
Leena Lehtonen
040 563 8717/leena.lehtonen@aumedia.fi