Vad ska din grupp göra för att stärka kulturfostran i Pargas?

Öppet brev till beslutsfattare och kommunalvalskandidater i Pargas:

Barn och unga är vår framtid. Inom kommunen fattas de viktigaste besluten som berör deras vardag. Möjligheterna att utöva konst och kultur är central för barnens och de ungas välmående.
Det är kommunen som besluter om hur den grundläggande konstundervisningen organiseras. Via konst och kultur lär sig barn och unga bland annat långsiktighet, får förmåga att tänka själva och bli kreativa. De får möjligheter att hitta olika uttryckssätt via konsten och får även viktiga kunskaper inför det framtida arbetslivet.

Grundläggande konstundervisning (GKU) är en satsning på en bättre framtid och en målinriktad undervisning i totalt nio olika konstarter. Undervisningen styrs av en riksomfattande läroplan och ges av professionella pedagoger. Den allmänna läroplanen omfattar 500 timmar medan den fördjupande läroplanen omfattar 800 timmar, totalt 1 300 timmar.

Det är kommunerna som godkänner läroplanen. Grundläggande konstundervisning ordnas av 250 kommuner i Finland, dvs. i ca 80 procent av alla kommuner. I Pargas har staden godkänt läroplaner i sex olika konstformer: musik, dans, bildkonst, hantverk, teater och ordkonst. Just nu erbjuds teater och ordkonst på svenska, de övriga både på finska och svenska.

Inom GKU studerar över 120 000 elever i hela landet, flera än gymnasiestuderande. I Pargas studerar drygt 600 elever. GKU ges av utbildade konstutövare och undervisningen framskrider stegvis. I Pargas sysselsätter GKU ca 50 lärare, en del av dem på deltid.

Ett kvalitativt utbud av kulturverksamhet för barn och unga är viktigt med tanke på kommunens dragningskraft.

Vad har du/din grupp tänkt göra för att stärka kulturfostran i Pargas?

Kulturskolorna i Pargas:
Musikinstitutet Arkipelag
(musik och dans)
Åbolands Teaterskola
(teaterkonst)
Åbolands Bildkonstskola KonsTila
(bildkonst)
Hantverksskolan Hanttis
(slöjd)
Art-Dur Musik- och Bildkonstskola
(musik och bildkonst)
Sydkustens ordkonstskola
(ordkonst)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*