Valintatalo i Pargas fortfarande till salu

Valintatalo i Pargas. Foto: Leena Lehtonen
Kesko har inlett två skilda riksomfattande samarbetsförhandlingar som omfattar totalt 570 anställda och 114 affärer.
Den första samarbetsförhandlingsfasen gäller butiker vars lönsamhet är ifrågasatt. Den gäller 53 butiker och 259 anställda. Den andra fasen handlar om butiker som Konkurrens- och konsumentverket beordrat Kesko att avstå från eftersom en för stor koncentration skulle vara problematisk med tanke på den lokala konkurrensen. De här förhandlingarna gäller 61 butiker och 311 anställda.
Det var Keskos dotterbolag Ruokakesko Oy som för 60 miljoner euro i april i fjol köpte aktiestocken i Suomen Lähikauppa (som drev Siwa-, Valintatalo- och Euromarket-affärerna) av investeringsbolaget Triton.
Valintatalo som i Pargas bland annat fungerar som ombudspost i Pargas är en av dessa 61 affärer som Kesko sedan april i fjol sökt nya ägare till. Den nya ägaren måste godkännas av KKV.
Enligt Keskos kommunikationschef Satu Pusa för man fortfarande förhandlingar om försäljningar av affärer, men hon kan inte säga något mera konkret om till exempel butiken i Pargas.
De Siwa- och Valintatalo-affärer som inte hittar köpare kan trots allt omvandlas till K-marketar – någon gång i framtiden. För tillfället har Kesko offentliggjort en lista på affärer som blir K-marketar fram till och med vecka 17 (inom april månad).
– Samarbetsförhandlingar har inletts i de affärer som KKV:s beslut omfattar. Meningen är att utreda affärernas ställning i Keskos närbutiksnätverk ifall att affärerna inte säljs till en part som KKV godkänner inom den tidsfrist som angetts, skriver Pusa per e-post.
Hur lång tidsfristen inom vilken butikerna ska säljas är inte offentligt, men Pusa meddelar att den inte gått ut och att förhandlingarna fortsätter som tidigare.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi