Vassbekämpning intresserade Samlingspartiets riksdagsledamöter på besök

riksdagsledamöter talar med folk i Pargas stadshus
SFP:s Sandra Bergqvist, stadsdirektör Patrik Nygrén, Sari Multala, Saml, Saara-Sofia Sirén, Saml, Markku Järvinen, RH Harvesting, Mari-Leena Talvitie, Saml,. och Tom Hildén, Matglad. Foto: Carina Holm

Riksdagsledamoten Saara-Sofia Sirén (Saml), bosatt på Hirvensalo i Åbo, och med stuga på Stormälö i Pargas, hade bjudit in några samlingspartistiska kolleger från miljöutskottet och jord- och skogsbruksutskottet för en sommarträff i Pargas nyligen.

Pargasbon Markku Järvinens vassbekämpare, som snart är en färdig prototyp konstruerad av företaget RH Harvesting, och som också kan ta tillvara den skurna vassen, väckte intresse.

Skyddet av Östersjön och Skärgårdshavet är viktiga för riksdagsledamoten Sari Multala, som brukar segla i skärgården och som i sommar har besökt Jungfruskär för första gången.

– Det är viktigt att tillstånden för vassbekämpning kan försnabbas när bygg- och markanvändningslagen ses över, säger hon efter att ha fått ny information genom besöket i Pargas.

Skärgårdens ringväg och cyklisterna

Mari-Leena Talvitie, riksdagsledamot från Uleåborg, säger att hon från Pargas tar med sig informationen om Lilla ringvägen och framför allt cyklisternas roll för skärgårdsturismen.

– Att förbättra säkerheten för cyklisterna längs Skärgårdens ringväg handlar egentligen om ganska små pengar, men det har stor betydelse. Här tror jag på ett samarbete mellan staten, NTM-centralen och de kommuner som berörs.

Saara-Sofia Sirén säger att det är bra att broarna i Pargas nu har fått finansiering, så att de kan förnyas.
– Det är samtidigt viktigt att de nya broarna förnyas på ett fiffigt sätt. Också den nya Pargasleden genom S:t Karins är ett viktigt projekt.

kvinnor vid ett bord
Marika Helin, Sari Multala, Mari-Leena Talvitie och Saara-Sofia Sirén från Samlingspartiet besökte Pargas nyligen. Foto: Carina Holm

Lobbning för mer pengar

Benjamin Donner, som tillträder som ny turismchef vid Pargas stad inom kort, talade bland annat om avstånden i skärgården och hur utmanande det är att få trafikarrangemangen och därmed också näringslivet i skärgården att fungera.
– För att vintertid komma från Iniö till Pargas centrum måste man passera fem kommuner, trots att det handlar om delar av samma stad. En Utöbo som har ett ärende till Pargas centrum kan räkna med en resa på ett par dygn.

Han passade på att lobba för skärgårdstrafiken.

– Vi måste få trafiken i skärgården att fungera, det kan ses som en investering för hela landet. De få miljoner euro som behövs för en cykelväg längs Lilla ringvägen är en investering för framtiden.

I riksdagsledamöternas besök i Pargas ingick också ett besök på både Finnsementti och Nordkalk.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*