Vikten av återhämtning

Morgnar utan brådska, en tom kalender, man kan leva i nuet utan några planer. Så är semestern då den är som bäst. Augusti är nu vid den tidpunkten, då de flesta av oss senast återvänder till jobbet. Semestern utan någon brådska och tidtabell är nu bara ett minne blott. Arbetslivet utmanar oss ständigt alltmera. Man ska vara snabbare, produktivare, samtidigt som man ska upprätthålla en god kvalitet i sitt arbete. Tyvärr hör man ofta om situationer då arbetstagaren inte längre orkar. Kraven känns alltför hårda.

För många börjar det så kallade andra arbetet då man kommer hem från jobbet, man måste handla, laga mat till familjen, skjutsa barnen till sina fritidsintressen och göra hushållsarbete. Vardagen är utmattande.

Att enbart prestera driver oss slutligen till en återvändsgränd. Man borde reservera tid för återhämtning. Alltid är det inte möjligt att hitta egen tid efter jobbet, så det gäller att hitta sätt som man kan återhämta sig på under arbetsdagen. Jag har funderat på återhämtning i mitt eget arbete och har hittat några användbara metoder för mig själv. Allra först två viktiga grundläggande saker.

Det finns två kaffepauser under arbetsdagen, som man bör utnyttja för att ta en paus under dagen. Man återhämtar sig inte om man dricker kaffet vid sin arbetsplats och direkt fortsätter jobba.

På lunchpausen kan man till exempel ta en liten promenad, den friska luften gör att man orkar jobba även under eftermiddagen. Lunchmaten bör man dock inte hoppa över, men det kanske räcker med en lättare lunch. En av de mest påfrestande faktorerna i mitt jobb är e-posten. Snabb kommunikation sköter vi via Teams, men trots det kommer det mycket e-post. Då man kommer igenom sin e-post och kan städa bort onödig e-post, mår man mycket bättre. Det lönar sig att lägga ner tid på att skapa mappar för den e-post som ska sparas, så att man håller ordning i e-posten. Det lönar sig att bara spara en liten mängd post i inkorgen.

Ett annat mycket användbart sätt som minskar belastningen är att öka användningen av den elektroniska kalendern. Normalt finns det träffar och möten insatta i kalendern. Dessutom markerar jag alla deadlines i kalendern och reserverar även tid för att göra arbete och för lunch.

En utomstående kanske tycker att min elektroniska kalender ser hektisk ut, men en noggrann tidtabell hjälper mig att slutföra arbetet och ger mig en känsla av kontroll. Arbetsrelaterade saker som jag kommer på efter arbetsdagen skriver jag ner på en minneslapp, så jag inte behöver hålla dem i minnet till följande dag.

Att känna att man har kontroll över sitt arbete bidrar till återhämtning. Då behöver man inte belasta minnet med saker som redan är planerade och schemalagda. Vi har alla olika slag av jobb och de metoder som jag använder mig av passar förstås inte alla jobb. Vad har du för metoder för att orka i jobbet?

Milla Jakobsson
En snart 50-årig mamma, som funderar på sitt välmående
Översättning: Malin Johansson

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*