Wintergalan återvänder på torsdag

Kommer igen. Wintergalan kommer igen efter en paus på fyra år – och nu ska det igen bli en mellandagstradition säger Andréas och Adrian Rantala.
Brankis i Pargas är som sig bör skådeplats för mellandagarnas traditionella Wintergala med långa anor i stadens musikkretsar. Senast det begav sig var 2012, då Pargasmalms ungdomsförening gjorde ett försök med att återuppliva den slumrande verksamheten.
Tidigare i höst ordnade PmUf en spelning i befolkningsskyddet Grottan och redan då utlovade man att Wintergalan ska återkomma. I kväll ställer sig fem lokala band på scenen och det blir ett brett utbud av musikunderhållning i olika genren.
– Sist och slutligen gick det rätt så smärtfritt att få ihop banden, några vi tillfrågade hamnade tacka nej på grund av att det inte passade dem, men jag tycker nog att vi fick ihop en riktigt bra blandning av olika stilar och åldrar, säger Andréas Rantala som hör till arrangörsstaben och dessutom spelar i ett av banden, Dimma, som uppträder under kvällen.
Då man snackar musik i Pargas finns ett namn som dyker upp titt som tätt, nämligen Tom ”Riddo” Ridberg. Han figurerar också i årets Wintergala, dessutom i två av banden: Deep Purple-coverbandet Burned Picture och She’s Leaving Home som fokuserar på Beatles produktion.
– Den här gången blir det ingen tävling mellan banden, utan det handlar om en spelning där alla får gott om tid att presentera sig, säger viceordförande Adrian Rantala i PmUf.
Tanken är att banden ska få uppträda utan någon press – och istället njuta av att spela.
– Vi borde nog nå ut till en rätt bred målgrupp, eftersom det finns så många olika stilar representerade. Bubbelis reggaebetonade stuk, Dimma som spelar en blandning av progressivt, coverband, musikstuderande … Det finns helt enkelt nånting för var och en, säger Andréas Rantala.

Banden på Wintergalan 2017

  • Burned Picture (plays Deep Purple)
  • Dimma
  • Bubbeli
  • She’s Leaving Home
  • De Luxe

PmUf gör det inte heller onödigt enkelt för sig, eftersom man valt att bygga upp en scen längs med ena långsidan i salen istället för att använda den existerande scenen.
– Vi kommer att ha ett avgränsat utskänkningsområde som Matglad har hand om dit det är 18 års åldersgräns, men framför scenen är det ingen åldersgräns, berättar bröderna Rantala.
Båda två tror att det finns en efterfrågan på både Wintergalan och framför allt något program i mellandagarna.
– Vi hoppas så klart att det blir fullsatt och bra stämning för banden som spelar, men någon desto mer exakt målsättning för hur många inbetalda det kommer har vi inte, säger Adrian Rantala som själv minns då han kollat in storebrorsans spelning på Wintergalan 2004.
Här ett smakprov från Wintergalan 2003:

Problemet med replokalerna som PmUf uppmärksammade om redan i samband med nystarten i höst har inte rört på sig. Läget är fortfarande det samma, det vill säga flera lokala band riskerar att åka ut ur replokalen som finns på Vapparvägen då huset intill S-market rivs.
– Något datum för när det sker har vi inte, så vi hoppas förstås att vi får veta i god tid innan det sker. En del krokar har banden och föreningen ute för att hitta ersättande utrymmen, så alla förslag tas gärna emot, säger Andréas Rantala.
Dörrarna till Brankis öppnar klockan 18 den 28 december, inträde.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi